Ratcliffe: Kina namjerava da stvori ‘super vojnike’

Američki naučnici ispitivali ambicije Kine da primjeni biotehnologiju na bojnom polju (Reuters)

Kina je provela testiranje na pripadnicima vojske u nadi da će uspjeti da stvori vojnike sa “biološki poboljšanim sposobnostima”, tvrdi direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe, prenosi Tanjug.

Ratcliffe je ovu tvrdnju iznio u intervjuu za Wall Street Journal, navodeći da Peking ne zna za etičke granice u potrazi za moći i da Kina predstavlja glavnu prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD-a, prenosi NBC News.

Niko iz njegove kancelarije i CIA-e nije odmah odgovorio na poziv za komentar kako bi detaljnije obrazložili na koji način Kina namjerava da stvori “super vojnike”. Na zahtjev za komentar nisu odgovorili ni kineski zvaničnici.

Dva američka naučnika su prošle godine napisala rad u kojem su ispitivala ambicije Kine da primjeni biotehnologiju na bojnom polju. Oni su napomenuli da se mogu uočiti pokazatelji koji govore u prilog tome da je Kina zainteresovana za korištenje tehnologije koja bi mogla da utiče na gene tako da oni poboljšaju sposobnosti ljudi, te da bi to moglo da se primjeni u vojsci.

Tehnologija za promjenu gena

Elsa Kania, ekspert za pitanje kineske odbrambene tehnologije i Wilson VornDick, savjetnik za pitanja koja se odnose na Kinu i bivši marinac, navode da postoje indikacije da su kineski vojni naučnici počeli da istražuju potencijal tehnologije za promjenu gena poznate kao CRISPR (skraćenica za “clusters of regularly interspaced short palindromic repeats”).

Ova dva naučnika su u svom radu istakla da su kineski vojni stručnjaci i stratezi uporno naglašavali da bi biotehnologija mogla da postane primjenjiva u vojnim poslovima u budućnosti, pozivajući se na članak objavljen 2015. godine u jednom vojnom časopisu, kao i na izjavu jednog kineskog generala iz 2017. godine.

VornDick je u telefonskom intervjuu rekao da je manje zabrinut zbog upotrebe takvih istraživanja na vojnom polju, a više zbog nepredviđenih posljedica neovlaštenog utjecaja na ljudske gene.

Izvor: Agencije