Oglasi

Rat riječima SAD-a i Kine ugrožava godišnji skup WHO-a

Izgledi da se postigne sporazum o globalnim mjerama protiv korona virusa ugroženi su pogoršanjem odnosa Kine i SAD-a.
Korona virusČlanice se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju o zajedničkom odgovoru na pandemijuEPA - Arhiva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priprema se za godišnju skupštinu idući tjedan, ali mnogi se boje da će napetosti između SAD-a i Kine ugroziti jedinstveni odgovor na krizu izazvanu korona virusom.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda, koja je mjesecima zaokupljena koordinacijom odgovora na pandemiju korona virusom, prvi će put ministre zdravstva i druge dužnosnike pozvati na virtualni godišnji sastanak. 

Skupština WHO-a, koja je s uobičajena tri tjedna skraćena na samo dva dana, ponedjeljak i utorak, u cjelosti će biti posvećena COVID-19, bolesti od koje je oboljelo 4,5 milijuna, a umrlo više od 300.000 ljudi u svijetu. 

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da će to biti jedna od najvažnijih skupština od osnutka organizacije 1948. godine, prenosi Hina.

Izgledi da se postigne sporazum o globalnim mjerama protiv krize ugroženi su, međutim, pogoršanjem odnosa dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Strah od 'politizacije' skupštine

"Naravno da sam zabrinut zbog politizacije skupštine i rizika da propadne", kaže Gian Luca Burci iz Globalnog zdravstvenog centra u Ženevi.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je ovaj tjedan da će prekinuti odnose s Kinom, nezadovoljan njezinom navodno lošom reakcijom na širenje pandemije.

Uz to, nekoliko je puta ponovio nedokazane optužbe da je virus nastao u kineskom laboratoriju.

Također je obustavio financiranje WHO-a, optužujući organizaciju da je ispočetka minorizirala ozbiljnost zaraze povlađujući Kini.

Unatoč tome, zemlje se nadaju da će konsenzuom usvojiti rezoluciju o zajedničkom odgovoru na pandemiju.

Konzultacije o tom dokumentu, koje je organizirala Europska unija, završili su ovaj tjedan nakon "teških" pregovora, rekla je Nora Kronig, čelnica odjela za međunarodnu suradnju švicarskog Saveznog ureda za javno zdravstvo.

"Gotovo je nemoguće pregovarati virtualnim načinom i jako je složeno graditi konsenzus u malim skupinama", kazala je ona.

Nakon nekoliko dana, došlo se do nacrta dokumenta koji, među ostalim, poziva na pravičniji pristup testovima, medicinskoj opremi i mogućem cjepivu u budućnosti.

Pripremljen je 'ambiciozan' nacrt

Izvor iz EU-a kaže da je nacrt "ambiciozan" i naglašava da će, bude li stvarno usvojen konsenzusom, to biti prvi put da je globalni forum jednoglasno prihvatio odgovor na COVID-19.

Izvor kaže da se zemlje nisu bježale od trnovitih tema, uključujući poziv na reformu WHO-a, nakon što je ustanovljeno da njegovi kapaciteti nisu dovoljni za sprječavanje krize ovakvih razmjera.

Iako su se diplomati načelno dogovorili o nacrtu, promatrači strahuju da će postojeća politizirana atmosfera neke zemlje možda potaknuti da ipak razbiju konsenzus.

"Nadam se da ćemo se moći pridružiti konsenzusu", rekao je američki veleposlanik pri UN-u u Ženevi Andrew Bremberg.

Sjedinjene Američke Države i Europa ne slažu se na temi pristupa cjepivu u budućnosti, a Washington uz to optužuje Peking da pokušava ukrasti američka istraživanja o cjepivu.

SAD, također, predvodi skupinu zemalja koje traže da WHO prestane Tajvanu uskraćivati status promatrača, koji mu je opozvan 2016. godine, kad je za tajvansku predsjednicu izabrana Tsai Ing-wen, koja odbija koncept "jedne Kine".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.