Rat nije piknik: Svaka vojna avantura ima cijenu

Indijski premijer Modi još uvijek govori kako je 'ovo samo početak, jer pravi odgovor tek dolazi' (EPA)

Piše: Zafarul Islam Khan

Kako se bliže opći izbori u Indiji, analitičari kažu da će, ako bi se ti izbori održali u normalnoj atmosferi, Narodna partija Indije, koja je na vlasti još od 2014. godine, doživjeti poraz. Pokazali su to i rezultati parlamentarnih izbora u nekoliko indijskih saveznih država u posljednjih nekoliko mjeseci.  

Vlada indijskog premijera Narendre Modija razotkrivena je nakon nesposobnosti da ispuni svoja velika predizborna obećanja koja je dala prije pet godina. Nije eliminirala ilegalne tokove novca, nije povratila indijski novac deponiran u stranim bankama, nije poboljšala poljoprivredu i stanje u selima i nije stvorila prilike za otvaranje novih radnih mjesta. Šta više, indijskoj ekonomiji je nanesena ogromna šteta kada su iz opticaja iznenada povučene novčanice većih apoena. Ubrzo nakon toga je proveden i jedinstven projekt centralizacije poreza, što je unijelo pometnju u indijsku ekonomiju i nanijelo joj ogromnu štetu koja još uvijek nije prevaziđena.        

Postojala su nagađanja da će vladajuća stranka, na čijem se čelu nalazi Modi, uraditi nešto veliko kako bi inspirirala glasače, pomiješala karte i dovela do jake vjerske polarizacije, poput vojnog napada na Pakistan pod ovim ili onim izgovorom ili da zapali velike sektaške nemire.    

Aktuelni premijer je imao iskustva u tom pogledu, budući da je ranije dozvolio izbijanje velikih sektaških nemira u 2002. protiv muslimana u indijskoj saveznoj državi Gudžeratu, kojom je upravljao u to vrijeme. Ovakva dešavanja su uslijedila nakon medijskih izvještaja da će Narodna partija Indije, koja je tada vladala ovom indijskom saveznom državom, izgubiti izbore. Stranka je imala koristi od oštre polarizacije koja je proistekla iz nemira i lako je pobijedila na tadašnjim izborima.    

Hiljadu kilograma bombi

Napad na vojni konvoj u distriktu Pulwama u Kašmiru, u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika 14. februara, pružio je vladajućoj stranci priliku kakvu je i tražila. Odmah su počeli histerični zahtjevi političara iz vladajuće stranke i medija za osvetom Pakistanu kojem se treba očitati nezaboravna lekcija. Indijski premijer je saopćio kako je dao pune ovlasti vojsci da odabere odgovor koji želi.       

U ovakvom ambijentu, indijske zračne snage izvele su napad na ciljeve u Pakistanu u ranim jutarnjim satima 26. februara, kada je 12 aviona Mirage 2000 napalo na područje Balakot u pakistanskom dijelu Kašmira. Prema navodima indijske strane, vojni avioni bacili su hiljadu kilograma bombi na “terorističke” kampove skupina Jaish-e-Mohammad, Lashkar-e-Taiba i Hizbul Mujahideen.    

Indijski mediji, od kojih velika većina stoji na strani indijske vlade, počeli su govoriti o ratnom napadu. Objavili su i snimak tog napada, da bi se kasnije ispostavilo da je to stari snimak koji nema nikakve veze s novim napadom. 

Onda su se pojavila zvanična saopćenja kako su indijski avioni ubili 300 “terorista” i uništili njihova uporišta. Pakistan je demantirao ove navode, rekavši da su indijski avioni bacili svoj teret na nenaseljeno područje i da niko nije stradao, izuzev manjih povreda koje su nanesene jednom mještaninu.

Dopisnici svjetskih medija, kao što su Reuters i The New York Times, nakon posjete području koje je bilo meta napada, potvrdili su da indijski avioni nisu ništa pogodili i da u toj oblasti nije bilo baza “terorističkih skupina”. To je pružilo priliku opozicionim strankama, posebno Indijskom nacionalnom kongresu, poznatom i kao Kongresna stranka, da pokrenu kampanju protiv vladajuće stranke i traže dokaze koji bi potvrdili indijsku službenu verziju.      

Indijska vlada još nije predočila nikakve dokaze, šta više, dovela je u pitanje patriotizam onih koji su iznijeli ovakve zahtjeve, rekavši kako se time dovode u sumnju sposobnosti indijskih zračnih snaga i baca ljaga na državu.

S druge strane, Indija je iskoristila situaciju, te je pokrenula kampanju masovnih hapšenja u Kašmiru, koja je obuhvatila stotine političkih protivnika, a došlo je i do zabrane stranke Jamaat-e-Islami u Kašmiru.

Također, govori se i o planu ukidanja dva članka indijskog ustava koji Kašmiru daju poseban status i autonomiju u okviru indijske federacije. Ovo je izazvalo zabrinutost i kod proindijskih kašmirskih stanaka, koje su upozorile da će ukidanje ta dva članka indijskog ustava potaknuti separatistički rat, pa čak i ukinuti Sporazum o pristupanju Kašmira Indiji iz 1948. godine.    

Fascinantan odgovor

Pakistan je, zbog pritiska lokalne javnosti, bio prisiljen da na neki način odgovori na indijski napad. Pakistanski avioni su prodrli u indijski zračni prostor i bacili bombe na Indiju narednog dana, s tim da je potvrđeno kako nisu ciljali nikakav vojni ili civilni cilj, već da su ovakvim potezom samo htjeli pokazati Indiji da su u stanju uzvratiti istom mjerom.

Indijski avioni presreli su pakistanske letjelice i tokom potjere ušli u pakistanski zračni prostor. Rečeno je da je Pakistan namamio indijske avione, a zatim i oborio indijski vojni avion modela MiG-21 i zarobio njegovog pilota.

Međutim, pad aviona i zarobljavanje indijskog pilota otkrili su da svaka vojna avantura ima svoju cijenu i da rat neće biti piknik.

Čak i mali sukobi su doveli do toga da aerodromi u Kašmiru i sjevernoj Indiji budu zatvoreni na nekoliko dana, a otkazane su i stotine letova za i iz Delhija.

Ovdje počinje smirivanje indijske histerije i vraćanje trezvenosti na indijske televizijske kanale i naslove u novinama. Situacije se dodatno primirila nakon što je pakistanski premijer Imran Khan saopćio narednog dana da će njegova država vratiti pilota u Indiju radi postizanja mira. Pilot je te večeri zaista vraćen u Indiju. Time je Khan odnio pobjedu u ovom krugu i dobio veliku svjetsku podršku za gest mira koji je ugasio ratni plamen.

Ovakva neočekivana dešavanja dovela su indijsko rukovodstvo u vrlo nezgodnu situaciju, koje ne zna šta sada da radi, premda indijski premijer Modi još uvijek govori kako je “ovo samo početak, jer pravi odgovor tek dolazi”. Međutim, analitičari smatraju da je Pakistan obaranjem indijskog aviona, a zatim i vraćanjem zarobljenog pilota, oduzeo adute indijskoj vladi. Čini se da indijska vlada više neće biti u stanju iskoristiti teroristički napad u Kašmiru za pokretanje rata protiv Pakistana što bi iskoristila na narednim izborima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera