Rat narko bandi protiv peruanskih vlasti

Svaki korak kolumbijskog tužioca Eduarda Castanede predstavlja rizik.

Narko bande su mu ucijenile glavu – milion dolara za njegovo ubistvo, ali on tvrdi da se ne boji prijetnji.

Castaneda je naredio da se sruši velika laboratorija u kojoj su svakog mjeseca trgovci narkoticima iz Perua i Kolumbije prečišćavali dvije tone kokaina za svoje meksičke saradnike.

Istražitelji kažu da su članovi kolumbijsko-meksičke narko bande, koji su trenutno u zatvoru, naredili ubistvo Castanede, još dva tužitelja i šefa policije.

Saradnja trgovaca drogom

Kokain proizvode Peruanci, skladište Kolumbijci, a prevoze Meksikanci.

Jedan kilogram kokaina, čija je fabrička cijena 1.300 dolara, košta i do 65.000 dolara na ulicama Evrope, a potražnja za ovom drogom je sve veća.

Otkad je Peru postao vodeći proizvođač i izvoznik kokaina u svijetu, vlasti u ovoj zemlji bore se i protiv krivičnih djela povezanih s drogom.

Kako je iz Lime izvijestila reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez, u zatvorima širom zemlje kazne služi gotovo hiljadu stranaca, a većina su Kolumbijci i Meksikanci.

Naoružani ljudi ubijaju žrtve na ulicama Perua, baš kao i u Kolumbiji i Meksiku. Voze motocikle, što im omogućava brz bijeg, a na žrtve pucaju iz neposredne blizine, bilo da se radi o članovima rivalnih bandi ili predstavnicima vlasti.

Ali bivši narko bos Ricardo Soberon kaže da se peruanski trgovci drogom ne vole suprotstavljati vlastima.

„Ne vjerujem da se desila meksikanizacija ili kolumbijanizacija. Pogotovo u slučaju Perua, trgovci se na miran način bave svojim poslom, tako da postoji usklađenost i kontinuitet u biznisu, a droga uspješno izlazi iz zemlje“, kaže on.

Izvor: Al Jazeera