Rat na društvenim mrežama Bidena i Grenella o dijalogu Srbije i Kosova

Partnerstvo sa EU nikada nije bilo neophodnije nego sada, rekao je Joe Buden (EPA)

Na društvenim mrežama otpočeo je rat riječima između osoblja predsjedničke kampanje Joe Bidena i predstavnika Trumpove administracije oko dijaloga između Prištine i Beograda.

Kako je javio Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić prvo je demokratski predsjednički kandidat, Joe Biden pozdravio odluku o nastavku dijaloga: “Sporazum Kosova i Srbije treba uključiti međunarodno priznanje uz očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obje zemlje. Odluka o nastavku dijaloga ključni je korak za cijelu regiju.“

Bivši američki potpredsjednik smatra da bi eventualni sporazum doveo do jačanja obje zemlje te da bi pomogao u nastojanjima Kosova i Srbije ka učlanjenju u Europsku uniju i druge međunarodne organizacije.

Joe Biden je, u svom priopćenju, rekao da je na putu do sporazuma potrebno imati “međuatlansku” suradnju: ”Povijest nas uči da, kada Sjedinjene Države i Europa rade zajedno, možemo okončati sukobe i pripremiti put za mir i prosperitet u jugoistočnoj Europi. Ovo partnerstvo nikada nije bilo neophodnije nego sada”, navodi bivši dopredsjednik ističući potrebu američkog liderstva uz kritike upućena na račun Trumpove administracije: ”Trampova administracija nije uspjela uspostaviti koordinaciju s Europskom unijom koja posreduje između Kosova i Srbije skoro jedno desetljeće. Sastanak čelnika Srbije i Kosova, koji se trebao održati u Washingtonu, na kraju je otkazan, a poruka naših partnera bila je jasna – Sjedinjene Države moraju surađivati s europskim saveznicima, a ne okretati im leđa”, naglasio je Biden uz poziv liderima Kosova i Srbije da pokrenu razgovore “u duhu pomirenja i kompromisa” te da će u tom procesu imati “punu američku potporu.”

Grenell: Biden je griješio u skoro svakom pitanju

Nakon Bidenovog priopćenja nije trebalo dugo čekati na reakciju Richarda Grennella, posebnog izaslanika Bijele kuće za dijalog između Prištine i Beograda, koji je rekao da Biden politizira cijeli proces. Grennell se oglasio na Twitteru s nekoliko poruka, navodeći kako potpredsjednik Biden voli kada ga mediji portretiraju da je uspješan u vanjskoj politici, “međutim, Biden je griješio u skoro svakom pitanju oko vanjske politike i nacionalne sigurnosti u proteklih 40 godina. Zato nije iznenađenje da Biden nastavlja jedino s praznim obećanjima građanima Kosova i Srbije. Za razliku od Bidenovog pristupa s puno priče, a malo akcije, Trumpova administracija je poduzela važan prvi korak ka ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Predsjednik Trump je postigao rezultat dok Joe Biden jedino priča, kao što je to činio proteklih 40 godina u Washingtonu.”

Na kraju je Grennell poručio: ”Građani Kosova i Srbije znaju da se ne može uspoređivati osam godina praznih obećanja administracije Obama-Biden, s akcijama Trumpove administracije.”

Izvor: Al Jazeera