Rat kriminalnih klanova u Kotoru

Kotor, poznat po kulturi i baštini, posljednjih mjeseci puni stranice crne hronike u Crnoj Gori. Grad pod zaštitom UNESCO-a sada štite specijalci.

Sukobi kriminalnih klanova u tom gradu, koji se gotovo svakodnevno dešavaju na ulici, ugrožavaju sigurnost građana i brojnih turista.

Specijalna antiteroristička jedinica na glavnom kotorskom bulevaru, pretresi i kontrole, su uobičajena slika posljednjih dana.

Odgovor policije na jedno ubistvo i čak sedam pucnjava u samo dva mjeseca, na ulici, naočigled građana i turista, desili su se u ovom crnogorskom gradu kulture.

„Bilo bi mi vrlo neprijatno da sam prisustvovala nekoj pucnjavi. Da je neko od mojih dragih koje poznajem sugrađana nastradao, sticajem okolonosti nije se desilo, ali svakako da se ne smije ni minut više oklijevati, nego preduzimati vrlo stroge mjere“, kazala je Snežana, stanovnica Kotora.

„Ne bojim se, ali ima puno kriminala, u ovom gradu se ljudi bave svakakvim stvarima, al’ dobro, biće to sve u redu jednog dana“, dodaje njen sugrađanin Đorđe.

Sukobi kriminalnih grupa u gradu počeli su krajem 2014., nestankom tovara od 200 kilograma kokaina u Valenciji. Od tada, sedam ubistava u Crnoj Gori i van nje, povezuju se sa Kotorom.

„Prije dva mjeseca javnost su uznemirili novinski natpisi da je cio grad pokriven neovlašćenim video nadzorom koji su postavili kriminalni klanovi kako bi kontrolisali ko se i kuda kreće. Nakon reakcije policije i tužilaštva, tri osobe su uhapšene u pokušaju da skinu kamere, za dio uređaja je utvrđeno kome pripadaj,u dok ih je 11 uklonjeno“, javlja reporteka Al Jazeere Milica Marinović.

Van nadležnosti

U međuvremenu, Više tužilaštvo je uhapsilo još dvije osobe, pa je slučaj, zajedno sa još 10 predmeta ubistva, pokušaja ubistva i posjedovanja nelegalnog oružja, proslijedilo Specijalnom tužilaštvu. Sve je, tvrde, povezano – dokazi potvrđuju sumnju da je riječ o sukobu pripadnika organizovanih kriminalnih klanova van njihove nadležnosti.

„Ukoliko Specijalno tužilaštvo preuzme rad u predmetu, onda je to njihov predmet, ukoliko ocijene da se ne radi o organizovanom kriminalu, vratiće spise Višem, koje će nastaviti dalji postupak, ali u okviru krivičnih djela Višeg [tužilaštva], a to su pokušaj ubistva i klasična krivična djela“, rekla je Vesna Jovičević iz Višeg državnog tužilaštva.

Tužilački tim istražuje i informacije da je umiješan i jedan pripadnik policije. Novi ministar unutrašnjih poslova, iz opozicije, smatra da je situacija u gradu alarmantna i zapuštena već deceniju, i da to više nije problem samo policije, već cijele države.

„Ne bude li konkretnih rezultata, budite sigurni da ćemo utvrđivati odgovornost, svjestan toga da može biti uzaludan posao i da u tome najlakše utvrdimo moju vlastitu, ali da ću odustati od tog pokušaja ili da će me to zaustaviti – sigurno neće“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović.

Sigurnosna situacija u Kotoru na dnevnom je redu i sjednice Vlade ove sedmice, kao i skupštinskog Odbora za bezbjednost i lokalnog parlamenta.

Izvor: Al Jazeera