Raste zabrinutost zbog zločina prema Jevrejima u Njemačkoj

Krivična djela antisemitizma porasla su za 13 posto u odnosu na raniju godinu (EPA)

Udruženje njemačkih sudija (DRB) pozvalo je na nove napore u borbi protiv antisemitizma, uoči izvještaja o “alarmantnoj” statistici krivičnih djela počinjenih nad Jevrejima.

Savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer i načelnik njemačke Savezne kriminalističke policije (BKA) Holger Muench u srijedu će predstaviti izvještaj o politički motiviranim krivičnim djelima u 2019. godini, prenosi Hina.

Prema izvještaju, krivična djela antisemitizma porasla su za 13 posto u odnosu na raniju godinu, a radi se oko 2.000 napada na Jevreje i jevrejske institucije.

List Bild tvrdi da su politički motivirana krivična djela u Njemačkoj prošle godine porasla za 14,2 posto, a vlasti su zabilježile najmanje 41.000 takvih napada.

Planiran novi zakon

Više od polovine se povezuju s krajnjom desnicom, ali list ne navodi ko su počinitelji ostalih krivičnih djela koja se odnose na antisemitizam i ostale politički motovirane napade.

Predsjednik DRB-a Sven Rebehn smatra da je “planirani novi zakon protiv mržnje i krajnje desnog ekstremizma pravi odgovor države na sve veći broj krivičnih djela protiv Jevreja i poticanja na mržnju”.

Rebehn je pozdravio činjenicu da zastupnici žele postrožiti progon zločina iz mržnje i poticanja mržnje na internetu te izričito žele u zakon uključiti antisemitske motive kao otežavajući faktor.

Izvor: Agencije