Raste podrška ponovnom uvođenju smrtne kazne u Srbiji

Posljednje smrtne kazne u Srbiji izrečene su krajem 20. vijeka (Arhiva)

Ponovno uvođenje smrtne kazne u Srbiji podržalo bi 58 posto građana, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni povodom 10. oktobra, Svjetskog i Evropskog dana protiv smrtne kazne.

Udruženje građana “Srbija protiv smrtne kazne”, član Svjetske koalicije koja se zalaže se ukidanje te kazne u zemljama u čijim zakonima ona i dalje postoji, svakog 10. oktobra objavljuje rezultate istraživanja o raspoloženju građana Srbije o tome da li bi za počinioce najtežih krivičnih djela trebalo ponovo uvesti ovakav vid kažnjavanja.

Ove godine 58 posto građana izjasnilo se za, protiv je 25 procenata, dok je neodlučno 17 posto, prenio je Deutsche Welle.

To predstavlja blagi porast u odnosu na prošlu godinu, kada je 56 posto građana Srbije bilo za uvođenje ove kazne, protiv je bilo 24 posto, a uzdržano 20 posto ispitanika.

Rezultati objavljeni u četvrtak pokazuju da je među pristalicama vladajuće Srpske napredne stranke – SNS 65 posto onih koji bi podržali takvu promjenu krivičnog zakonika, da je neodlučnih 16 posto, dok je protiv 20 posto.

Donošenje ‘Tijaninog zakona’

Među onima koji su bliski pokretu Dveri i Demokratskoj stranci Srbije – DSS 80 posto je za, 12 posto je neodlučno, a devet posto je protiv.

Najveći dio pristalica politike Srpske radikalne stranke – SRS, njih 88 posto, za takav je vid kažnjavanja najtežih krivičnih djela, dok je samo 12 procenata protiv.

Od 2007. gotovo svake godine rastao je broj građana u Srbiji koji su za ponovno uvođenje smrtne kazne – prije 12 godina takvu promjenu krivičnog zakona podržavalo je nešto više od 30 posto građana, a ove godine se popeo na 58 procenata.

Podrška građana Srbije uvođenju smrtne kazne asocira na entuzijazam kojim je oko 160.000 njih podržalo inicijativu fondacije “Tijana Jurić” da se donese “Tijanin zakon”, kojim se predviđa da se kazna zatvora od 30 do 40 godina zamijeni doživotnim zatvorom i da oni koji su osuđeni zbog ubistva djece, trudnica i nemoćnih lica nemaju pravo na otpust poslije 27 godina.

Ta fondacija pokrenula je inicijativu nakon što je silovana i ubijena maloljetna djevojka.

Reforma pravosudnog sistema

Zakon je donijet u Skupštini Srbije u maju ove godine, iako prethodno o tome nije bilo javne rasprave.

Posljednje kazne na smrt u Srbiji izrečene su krajem 20. vijeka, a posljednja je izvršena 1992. godine u Somboru.

Od 1804. godine do tada u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji je više od 7.000 osoba osuđeno na smrt, ali nema preciznih podataka koliko je tih kazni izvršeno.

Smrtna kazna je definitivno izbrisana iz krivičnog zakonika glasanjem u Skupštini Srbije 26. februara 2002. godine, dvije godine poslije pada režima Slobodana Miloševića.

Tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Srbija počele su reforme pravnog sistema radi prijema u Vijeće Evrope, a ukidanje smrtne kazne bio je jedan od najznačajnijih uslova.

Izvor: Agencije