Oglasi

Raste kineska vojna moć, aktivan i drugi nosač aviona

'Shandong' je prvi nosač potpuno proizveden u Kini i novi je simbol uspona moći Kine u atmosferi suparništva sa SAD-om.
Liaoning, Nosač aviona, Brod, KinaKina je dosad imala samo jedan nosač aviona, 'Liaoning', izgrađen u bivšem SSSR-uEPA - Arhiva

Kina je u utorak u aktivnu službu stavila svoj drugi nosač zrakoplova i prvi koji je potpuno proizveden u toj zemlji, novi simbol uspona moći Kine u ozračju suparništva sa Sjedinjenim Američkim Državama u azijskom dijelu Pacifika.

Integracija nosača Shandong u pomorske snage obavljena je na svečanosti u pomorskoj bazi na Hainanu, otoku na jugu zemlje, prenosi Hina.

Ondje je bio i kineski predsjednik Xi Jinping, koji je obišao počasnu stražu na brodu.

Približno 5.000 mornara u bijelim uniformama i radnika koji su gradili brod otpjevalo je nacionalnu himnu, prenijela je nacionalna televizija CCTV.

U izgradnji treći nosač aviona

Kina je dosad imala samo jedan nosač zrakoplova, Liaoning, izgrađen u nekadašnjem SSSR-u, koji je u službi od 2012.

Drugi, koji je od 2017. u fazi testiranja, radi na konvencionalni nenuklearni pogon i može nositi četrdesetak zrakoplova, rekli su stručnjaci.

Treći nosač zrakoplova u izgradnji je.

Raste moć kineske vojske, koju se sada smatra drugom svjetskom vojnom silom, iza SAD-a, koji raspolaže trostruko većim proračunom za obranu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.