Raste broj žrtava u krizi u Alžiru

Broj ubijenih talaca u krizi na alžirskom gasnom postrojenju blizu grada In Amenas povećao se na 48, a vlasti ove afričke države navode da tragaju za još 20 radnika.

Izolirano alžirsko plinsko postrojenje u blizini gradića In Amenas je sablasno tiho u ponedjeljak. Sa vremena na vrijeme, tišinu razbije tutnjanje vojnih kamiona ili parajući zvuk vojnih helikoptera koji nadlijeću.

Alžirska Vlada je smioni napad vjerskih militanata nazvala „činom rata“.

„U srijedu ujutro, Alžir je bio izložen kukavičkom i namjernom napadu terorističke grupe koju su sačinjavali uglavnom strani plaćenici“, kazao je premijer Alžira Abdul-Malik Salal.

„Ova grupu su sačinjavala 32 terorista, trećina su alžirski državljani, a ostali dolaze iz osam različitih država poput Tunisa, Egipta, Malija, Nigera, Kanade, Mauritanije. Ovo je bio planiran napad terorista za koji su se spremali više od dva mjeseca.“

Desetine stranih radnika radili su rame uz rame sa stotinama Alžiraca na postrojenju, kojim rukovode jedna britanska i jedna norveška firma. Britanski uposlenik postrojenja Tony Grisedale krio se nekoliko dana u svojoj sobi.

„Alžirska vojska kretala se po postrojenju u potrazi za taocima. Vidio sam ih kroz prozor. Mahali su mi da izađem. Izašao sam i oni su me izveli iz kampa. Sjeli smo u jedan kamion i on nas je odvezao do sjedišta žandermarije u In Amenasu“, rekao je Britanac.

Šokirani stanovnici

Stanovnici In Amenasa, koji se nalazi 50 kilometara od napadnutog postrojenja, šokirani su napadom.

„Sad je sve uredu, ali bili smo zaista šokirani kad se to desilo. Uplašili smo se jer je ovo industrijska zona. Nije dobro kad se nešto ovako desi. Šta bi bilo da je, ne daj Bože, eksplodiralo plinsko postrojenje“, pita se stanovnik koji se predstavio kao Ahmed.

U susjednom Nigeru, vijesti o otimanju i ubijanju stranih radnika, brzo je stigla. Strani državljani te države koja dijeli dugu, poroznu granicu sa Alžirom, kažu da su sada zabrinuti za svoju budućnost.

„U posljednje vrijeme stvari se ovdje veoma brzo odvijaju. Poduzete su neke sigurnosne mjere, pogotovo u vezi sa uposlenicima francuske Vlade koji rade ovdje u Nigeru. Sad nam je zabranjeno izlaziti iz glavnog grada Niameya“, izjavila je predsjednica Asocijacije francuskih državljana u Nigeru Sophie Lassan.

Napadnuto plinsko postrojenje nalazi se svega 30 kilometara od libijske granice.

Nedavni rat u Libiji, tekuće vojne akcije u Maliju, nestabilnost u Mauritaniji i česta kidnapiranja stranih državljana u delti Nigera, ponovno su skrenuli pažnju svijeta na ovaj donedavno zanemaren dio zapadnog Sahela.

Izvor: Al Jazeera i agencije