Raste broj žrtava snježne oluje u Japanu

Željeznički saobraćaj je na pojedinim mjestima bio poremećen, a neki putevi zatvoreni, uz veliku saobraćajnu gužvu (Reuters)

Druga snježna oluja u sedam dana pogodila je u utorak dijelove Japana. Hiljade ljudi su zaglavljene na putevima, a broj mrtvih u raznim incidentima popeo se na 23 osobe, javila je agencija Reuters.

U nekim oblastima je u prekidu željeznički saobraćaj, nakon što je u centralnom dijelu Japana snježna oluja na Dan zaljubljenih, 14. februara, donijela više od metar snijega i prekrila prijestolnicu rekordnim snježnim nanosom drugu sedmicu uzastopno.

U centralnom dijelu te azijske države, u prefekturi Jamanaši, palo je više od 1,1 metar snijega, što je rekord u posljednjih više od 100 godina, koliko se vodi takva statistika.

Manje snijega ima na istoku i sjeveroistoku Japana. U Tokiju je palo 27 centimetara snijega, a prijestolnicu je pogodila najgora snježna oluja u posljednjih 45 godina.

Do utorka broj mrtvih iznosi najmanje 23, uključujući poneke nastradale u saobraćajnim nesrećama, ili poginule od snijega koji je pao sa krovova.

Zakrčenja glavnih puteva

Nekoliko osoba je umrlo i u automobilima zaglavljenim u snijegu, i to od trovanja, odnosno udisanja izpušnih plinova iz automobila.

Na vrhuncu snježne oluje nekoliko hiljada domaćinstava je ostalo bez struje, a otkazane su stotine letova.

Željeznički saobraćaj je na pojedinim mjestima bio poremećen, a neki putevi zatvoreni, uz veliku saobraćajnu gužvu i zakrčenja na nekim glavnim putnim pravcima u državi, što traje danima.

Posljedice trpe i japanski proizvođači automobila.

Toyota je u utorak nastavila proizvodnju u tri fabrike u centralnom dijelu Japana, poslije prekida rada u ponedjeljak, uslijed nedostatka dijelova.

Izvor: Agencije