Raste broj žrtava eksplozije u metrou

Stanica podzemne željeznice Senaja Ploščad u Sankt Peterburgu ponovo je otvorena za saobraćaj nakon što je bila zatvorena nekoliko sati zbog prijetnje bombom, dan poslije smrtonosne eksplozije na istoj lokaciji.

Broj žrtava jučerašnje tragedije povećao se na 14, dodaju zvaničnici.

Ured za medije lokalnog Ministarstva za vanredna stanja objavio je ranije u utorak kako su dobili dojavu o mogućoj bombi postavljenoj u stanici na Trgu Senaja. Agencije dodaju kako su se ispred trga mogli vidjeti sigurnosni kordon, kao i vozila vatrogasaca i hitne pomoći. 

Ministrica zdravstva Rusije Veronika Skvortsova kazala je danas kako je 11 osoba poginulo jučer na licu mjesta, jedna je preminula u vozilu hitne pomoći, dok su dvije podlegle ranama u bolnici. Dodala je kako još hospitalizirano 49 osoba.

Osumnjičen Rus iz Kirgistana

Državljanin Rusije porijeklom iz Kirgistana osumnjičen je za jučerašnju eksploziju, saopćila je kirgistanska obavještajna služba u utorak.

Danas je prvi dan trodnevne žalosti koju je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Glasnogovornik sigurnosne službe Kirgistana GKNB identificirao je osumnjičenog kao Akbarzona Džalilova, rođenog u gradu Ošu 1995. godine. Nije dao druge detalje.

Kirgistan, srednjoazijska država s većinski muslimanskim stanovništvom koje obuhvaća šest miliona ljudi, bliski je ruski politički saveznik, a na njegovoj je teritoriji baza ruske vojne avijacije.

Oporavak povrijeđene djevojčice

Skvortsova je ranije kazala kako neki od povrijeđenih imaju unutrašnje povrede, povrede glave, polomljene i amputirane ekstremitete, kao i opekotine. Ministrica zdravstva je dodala kako svi imaju barotraumu, odnosno povrede izazvane razlikom u pritisku, prenosi Tass.

Stanje djevojčice od 15 godina, koja je najmlađa medu povrijeđenima, se poboljšava, navode iz dječje bolnice gdje je hospitalizirana. Ona je zadobila povrede mozga i opekotine, ali njen život nije u opasnosti.

„Stabilno je i dobro se oporavlja“, navode iz bolnice, prenosi RT.

Niko nije preuzeo odgovornost

Novinske agencije prenose kako je ruska policija u potrazi za svim tragovima koji mogu dovesti do odgovornih za napad u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu. Još niko nije preuzeo odgovornost.

Eksplozija se desila u ponedjeljak tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina ovom gradu, u podne kada je voz bio između dvije stanice.

Dva sata nakon detonacije, vlasti su pronašle i deaktivirale još jednu bombu u drugoj stanici Trg Vostanija. Ova stanica je, kako navode antiterorističke agencije, velika saobraćajna petlja koja povezuje dvije linije i služi kao željeznička stanica na liniji za Moskvu.

U protekle dvije decenije, ruski vozovi i avioni su česte mete napada. Veći dio njih je povezan sa pobunama u Čečeniji i drugim kavkaskim republikama na jugu Rusije.

Izvor: Al Jazeera i agencije