Raste broj zaraženih mornara na nosaču Theodore Roosevelt

Američka mornarica smijenila je kapetana Bretta Croziera nakon njegovog dramtičnog pisma o korona virusu (EPA)

Broj mornara na američkom nosaču aviona Theodore Roosevelt pozitivnih na korona virus porastao je za 24 sata za 13 posto, na 155, saopštila je danas američka mornarica.

Oko 44 posto od skoro 5.000 članova posade testirano je do sada, a 1.548 mornara je sišlo sa broda čiji kapetan je Brett Crozier nedavno upozorio na korona virus zbog čega je potom smijenjen. Niko od zaraženih mornara nije hospitalizovan, navela je mornarica, prenosi Reuters.

Američka mornarica smijenila je Croziera koji je napisao oštro pismo koje je procurilo u javnost, u kojemu traži oštrije mjere nadzora zaraze korona virusom koja je izbila na njegovom brodu.

Oduzimanje komande nad brodom s posadom od opko 5.000 vojnika kapetanu Crozieru najavio je američki sekretar za mornaricu Thomas Modly, rekavši da je zapovjednik donio “jako lošu procjenu u trenutku krize”, prenijela je Hina.

Smjena, do koje je došlo dva dana nakon što je pismo procurilo u javnost, na dramatičan način pokazuje koliko je širenje korona virusa velik izazov za američke institucije, čak i one koje su naviknute na opasne i složene misije, poput američke vojske.

Kapetanovo pismo na četiri stranice

Crozier je u dramatičnom pismu napisanom na četiri stranice opisao situaciju na nosaču aviona, dok je broj zaraženih mornara sve više rastao.

Zatražio je “odlučnu akciju” i evakuaciju više od 4.000 mornara sa broda te njihovu izolaciju.

Rekao je da neće uspjeti zaštititi “ono najvrijednije – vojnike”, ne poduzme li mornarica odmah nešto.

Zbog pisma se Pentagon morao braniti od napada da ne čini dovoljno za zaštitu posade broda, a ono je uznemirilo i porodice mornara na brodu.

Nosač aviona bio je u Tihom okeanu kada je mornarica prije sedam dana izvijestila o prvom slučaju korona virusa na brodu.

Nakon toga je brod pristao u bazu Guam.

Izvor: Agencije