Raste broj vegetarijanaca u Britaniji

Prema podacima Udruženja vegetarijanaca Velike Britanije, svega dva posto građana te zemlje su vegetarijanci. Sve veći broj Britanaca se opredjeljuje za vegetarijansku dijetu, makar privremeno.

Organizacija za zaštitu životinja “Animal aid” radi na tome da se ta brojka – poveća. Kažu da se izbacivanjem mesa iz ishrane štite ne samo životinje već i zdravlje čovjeka, ali i okolina. 

Ekipa Al Jazeere posjetila je porodicu koja gotovo svaku večer zajedno priprema večeru.

Na meniju su supa od povrća i leće, jer ova porodica ne konzumira ni meso ni ribu. Pridržava se vegetarijanskog načina ishrane.

“Osjetio sam da teško probavljam meso i odlučio postati vegetarijanac. To je u skladu i sa principima joge koju izučavam i prakticiram. Kada je riječ o odnosu prema životinjama, to mi nije bilo primarno”, kaže muž.

“Kada bih vidjela meso, nisam o njemu razmišljala kao o životinjskom mesu. Osjećala sam da bi to moglo biti i ljudsko meso. Stoga sam ga sa jedanaest godina odlučila prestati konzumirati”, dodaje supruga.

Pozitivan utjecaj

To nije jedina porodica koja se odlučila na takav stil ishrane.

Prema statističkim podacima, prodaja zamjenskih proizvoda za meso 2013. porasla je za 21 posto u poređenju sa 2008. godinom.

“Kada bi se veći broj potrošača okrenuo vegetarijanstvu, manje bi životinja bilo zaklano. Osim toga, to bi se odrazilo i na zdravstveni život potrošača. Među vegetarijancima je veoma mali procent gojaznih osoba, srčanih bolesnika, dijabetičara i oboljelih od raka. Također, okretanje vegetarijanskoj ishrani ima i pozitivan ekološki utjecaj”, naglašava Ben Martin, Aktivista organizacije “Animal Aid”.

Nutricionisti potvrđuju da je moguće iz ishrane izbaciti meso, ali u tom slučaju vegetarijanski obroci moraju biti raznovrsni i izbalansirani.

Štetnost mesa

“Možete bez problema odstraniti meso iz ishrane, naročito crveno. Jest bogato željezom, ali je povezano sa rakom crijeva. Može se zamijeniti konzumiranjem žitarica, povrća i voća. Potrebno je samo unijeti više sastojaka bogatih vitaminom C”, smatra Kawther Hashem, nutricionista.

Neke studije ukazuju na to da je pretjerano konzumiranje jaja, mesa i sira – jednako štetno za zdravlje kao i pušenje deset cigareta dnevno.

Pozivajući se na te podatke, aktivisti organizacije “Animal Aid” kažu da je u interesu zdravlja čovjeka, ali i boljeg odnosa prema životinjama – da što veći broj ljudi postanu vegetarijanci.

Izvor: Al Jazeera