Raste broj izbjeglica i policije u Idomeniju

U izbjegličkom kampu u Idomeniju, u Grčkoj, dio izbjeglica okupio se uz graničnu ogradu prema Makedoniji, tvrdeći kako imaju informacije da će granica biti otvorena. Zbog toga se u Idomeni vratio dio izbjeglica koji su ga već bili napustili. Policija je pojačala svoje prisustvo na tom dijelu i nastoji da ih drži što dalje od graničnog prijelaza.

U prvim redovima izbjeglica koje na 150 metara od ograde, čekaju da se granica prema Makedoniji otvori, nalaze se i osobe sa invaliditetom, te djeca.

Grčke vlasti pozivaju okupljenje da napuste Idomeni, kao i ostale kampove, kako bi aplicirali za program Evropske unije o raspodjeli izbjeglica, ali većina njih ističe da pomenutom programu ne vjeruju i odbijaju napustiti mjesto gdje sedmicama čekaju na otvaranje granica kako bi na taj način nastavili put prema ekonomski stabilnijim zemljama Unije. 

Grčke vlasti već danima pokušavaju blizu 11.600 ljudi iz Idomenija da prebace u druge kampove.

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska iz Idomenija javlja kako se veliki broj izbjeglica okupio na grčko-makedonskoj granice, zbog čega se značajno pojačao broj policajaca.

Što se tiče relokacije izbjeglica u druge kampove u Grčkoj, kaže: „Još nijedan autobus sa izbjeglicama nije krenuo prema novim kampovima. Samo 400 izbjeglica je do sada napustilo ovaj kamp i otišlo u drugi.“

Kaže da u Grčkoj trenutno postoje još dva prazna kampa čiji je kapacitet 600 osoba, ali da se izbjeglice plaše preseliti u njih, jer misle da su zatvorenog tipa i da se neće moći slobodno kretati, što grčke vlasti negiraju.

U Grčkoj se trenutno nalazi skoro 50.000 izbjeglica.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera