Raste broj građana bez matičnog broja u BiH

Bosna i Hercegovina od februara ne izdaje matične brojeve. Vijeće ministara, iako je to bilo predviđeno, ni u utorak nije raspravljalo o tome kako da se prevaziđe ova situacija.

Pokušali smo saznati postoji li nešto što građani mogu učiniti kako bi riješili ovaj gorući problem.

“Jedinstveni matični broj trebalo je da bude jedna od tema sednice bh. Vlade. Ipak, na zahtev resornog ministra Sredoja Novića, ova tačka je skinuta s dnevnog reda”, javio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović. 

Za to vrijeme oni koji doslovno “ne postoje” za sistem broje se hiljadama. Ipak, ne trebaju očekivati pomoć visokog predstavnika, koji u BiH ima ovlaštenja da nameće zakone.

Mario Brkić iz Ureda visokog predstavnika u BiH kaže: “Rešavanje trenutne situacije mi vidimo kao odgovornost BiH i očekujemo rešenje od njih.”

Nakon što je Ustavni sud stavio Zakon o matičnom broju van snage, država je zapala u ćorsokak. Mjesecima se čeka reakcija institucija koje trebaju raspetljati problem.

“Kako se problem pokazao teško rešivim kroz državne institucije, u javnosti se postavlja pitanje da li građani svoja prava mogu da zatraže preko međunarodnih institucija”, javlja Goranović. 

Po satisfakciju u Strasbourg

Satisfakciju za kršenje ljudskih prava mogu zatražiti u Strasbourgu. No, Evropski sud za ljudska prava im neće izdati matični broj, kaže zastupnica Vijeća ministara BiH pred sudom u Strasbourgu Monika Mijić.

“Svi su građani sada taoci trenutne situacije. Strasbourg im ne može u tom pomoći, da riješi njihove konkretne probleme, prije svega zato što je proces pred samim Sudom u Strasbourgu jako dugotrajan. Znači, danas da neko podnese tužbu u Strasbourgu, ta tužba će biti dostavljena Vladi za očitovanje i zastupanje tek nakon dvije godine, a presuda nakon dodatne dvije godine.”

I eventualna presuda u Strasbourgu bi loptu vratila državnim institucijama, kao što je to uradio Ustavni sud.

On je još prošle godine bh. parlamentarcima naložio da promijenu zakon. U njemu su sporni dvojni nazivi nekih opština u entitetu Republika Srpska.

Parlamentarci to nisu učinili, iako je neprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo.

Izvor: Al Jazeera