Raste broj gladnih u SAD-u

Centri poput ovog u Marylandu gdje siromašni primaju pakete hrane postoje širom SAD-a (Getty Images)

Broj siromašnih Amerikanaca, koji su više puta ostajali bez hrane, u 2011. se povećao za gotovo 800.000 u odnosu na 2010, dostigavši gotovo 17 miliona, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.

Prema saopćenju Ministarstva, u 2011. je blizu 5,5  posto Amerikanaca, odnosno gotovo 17 miliona, imalo “veoma nisku prehrambenu sigurnost”, što znači da su zbog nedostatka novca za kupovinu hrane povremeno morali preskakati obroke ili gladovati cijeli dan.

Među Amerikancima koji spadaju u grupu sa veoma niskom prehrambenom sigurnošću, 97 posto izjavljuje da su smanjili količinu hrane koju jedu, 91 posto da su često gladni tokom cijele godine, a gotovo polovina da su oslabili zbog manjka hrane.

Markice za hranu

Ovaj izvještaj je objavljen samo dan nakon što je objelodanjeno da je rekordnih 46,7 miliona Amerikanaca u junu koristilo markice za hranu, što u odnosu na maj predstavlja povećanje od 173.000.

Procjenjuje se da će ove godine biti još više gladnih u SAD-u, budući da ističu beneficije za nezaposlene za desetke hiljada radnika koji više godina zaredom ne rade.

Glađu je najviše pogođeno stanovništvo u južnim državama SAD-a u Mississippiju i Arkansasu povremeno gladni čine čak 19,2 posto stanovništva. Najmanje je gladnih u Sjevernoj Dakoti – 7,8 posto.

Također, više su ugroženi stanovnici gradova nego ruralnih područja, Afroamerikanci i oni hispanoameričkog porijekla više nego bijelci, a porodice sa samo jednim roditeljem više nego one sa dva roditelja.

Izvor: Agencije