Raste broj Amerikanaca zabrinutih zbog klimatskih promjena

Arktik, Led, Klimatske promjene
Neki objekti na sjeveru Rusije su izgrađeni na ledu, a povećanje temperature bi moglo dovesti do urušavanja objekata (Reuters)

Broj Amerikanaca zabrinutih zbog klimatskih promjena udvostručio se u posljednjih pet godina, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak.

Dvadesetdevet posto ispitanih u studiji koju su provela sveučilišta Yale i George Mason kazalo je da je “jako zabrinuto” zbog klimatskih promjena, što je najveći postotak u povijesti i dvostruko veći nego u ispitivanju provedenom 2013. godine, prenosi Hina.

U studiji je 1.100 odraslih osoba iz svih dijelova SAD-a ispitano o stavovima prema klimatskim promjenama.

Rezultati su podijeljeni u šest skupina, od onih koji ne vjeruju da se klima mijenja, do onih koji su “jako zabrinuti”.

Devet posto odbacuje događanje klimatskih promjena

Ukupno devet posto ispitanih odbacuje da se događaju klimatske promjene, što je pet posto manje nego u studiji provedenoj 2013. godine.

Američki predsjednik Donald Trump je nekoliko mjeseci po dolasku u Bijelu kuću 2017. godine odlučio da se SAD povuće iz međunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, navodeći da takav dogovor može da ugrozi američko gospodarstvo.

Prema tom sporazumu potpisanom krajem 2015. godine u Parizu, blizu dvjesto zemalja se obvezalo smanjiti globalno zagrijavanje ispod dva stupnja Celzijusa.

Znanstvenici predviđaju da će, ukoliko ne bude postignut taj cilj, doći do ekstremnih klimatskih promjena.

Trump smatra da Pariški sporazum šteti američkoj ekonomiji i ne pruža znatne koristi za okolinu.

On i nekoliko članova njegove Vlade također su nekoliko puta izrazili sumnju u vjerodostojnost znanstvenih istraživanja, tvrdeći da uzroci i učinci globalnog zatopljenja još nisu potpuno jasni.

Suprotno Trumpovom stavu

U međuvremenu, u vladinom izvješću objavljenom u studenom prošle godine stoji da će klimatske promjene koštati će američku ekonomiju stotine milijardi dolara do kraja stoljeća, šteteći svemu, od ljudskog zdravlja do infrastrukture i proizvodnje hrane.

Izvješće, koje je zatražio Kongres, a koji je izradilo nekoliko vladinih agencija i ureda, govori o očekivanom utjecaju globalnog zatopljenja na sve dijelove američkog društva i u suprotnosti je s planovima predsjednika Donalda Trumpa, koji gura industriju fosilnih goriva, prenijele su tada agencije.

“Uz daljnji rast ispuštanja stakleničkih plinova do rekordnih razina, godišnji gubici u nekim ekonomskim granama doseći će stotine milijardi dolara do kraja stoljeća, više od BDP-a brojnih saveznih država”, piše između ostaloga u izvješću.

Izvor: Agencije