Raste američka podrška Tajvanu zbog rastućeg pritiska Pekinga

Washington će otkriti šest bezbjednosnih obećanja datih Tajvanu za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana (Reuters)

Sjedinjenje Američke Države uspostavljaju novi bilateralni ekonomski dijalog s Tajvanom, u sklopu inicijative kojoj je cilj jačanje veza s Tajpejom i pružanje podrške zbog sve većeg pritiska Pekinga.

Washington je saopćio da će otkriti šest bezbjednosnih obećanja datih Tajvanu za vrijeme vladavine predsjednika Ronalda Reagana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Analitičari smatraju da ovaj potez treba da omogući dodatnu podršku Tajpeju.

Najave SAD-a o jačanju veza s Tajvanom uslijedile su u vrijeme pojačanih prijetnji Kine Tajvanu.

Ovaj potez dešava se i u vrijeme kad su pogoršani odnosi između SAD-a i Kine, dok u predizbornoj kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa oštar kurs prema Kini predstavlja ključnu platformu vanjske politike.

Washington ‘primoran’ na takve poteze

Visoki diplomata State Departmenta za istočnu Aziju David Stillwell je rekao da je Washington primoran na takve poteze, s obzirom na “sve veću prijetnju koju Peking predstavlja po mir i stabilnost” u regiji, ali i na pokušaje Pekinga da Tajvan diplomatski izolira, uz istovremenu vojnu prijetnju.

“Nastaviti ćemo pomagati Tajpeju da se odupre kampanji kineske Komunističke partije, koja vrši pritisak, zastrašuje i marginalizirae Tajvan”, kazao je on na virtuelnom forumu koji je organizirala Heritage fondacija.

Ranije je tajvanska ambasadorica u SAD-u Hsiao Bi-khim saopćila da Tajvan pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o nabavci podvodnih mina, kao i krstarećih raketa za obalnu odbranu.

Izvori upoznati s pregovorima dvije države kažu da se pregovara i o prodaji najmanje četiri sofisticirane bespilotne letjelice Tajvanu, koji mogu prelaziti ogromne razdaljine preko mora i kopna.

Izvor: Agencije