Oglasi

Rast prodaje Huaweija uprkos američkim restrikcijama

Na neki način nam je pritisak američke vlade pomogao da bolje shvatimo naše ciljeve, kaže čelnik kompanije Liang Hua.
Liang upozorio da će se Huawei 'još suočavati s teškoćama' u drugoj polovini ove godineReuters/Arhiva

Huawei je zabilježio dvocifreni rast prodaje u prvoj polovini ove godine uprkos tome što je stavljen na američku crnu listu, a čelnik kompanije je izjavio u utorak da je kampanja Washingtona protiv kineskog tehnološkog diva „potaknula naš narod“.

Huawei se bori da očuva tržišnu poziciju nakon što je Trumpova administracija u maju blokirala prodaju američkih komponenti i tehnologije potrebne kineskoj kompaniji, najvećem svjetskom proizvođaču opreme za mobilnu telefoniju i drugom svjetskom brandu među pametnim telefonima.

„Prodaja je pretrpila izvjesne posljedice, ali je Huawei izbjegao prekide u isporuci pametnih telefona, opreme za mreže mobilne telefonije i drugih proizvoda“, izjavio je čelnik firme Liang Hua na konferenciji za novinare, prenosi Fena.

Kazao je da je Huawei od tada preustrojio ponudu svojih proizvoda kako bi osigurao da ih može isporučiti i bez američkih komponenti, ukoliko se to pokaže nužnim.

Prodaja porasla na 8,3 milijardi dolara

„Na neki način nam je pritisak američke vlade pomogao da bolje shvatimo naše ciljeve. To je samo poboljšalo saradnju među šest raznih sektora firme, potaknulo naš narod i ojačalo našu kompaniju“, dodao je Liang.

Prodaja je u prvih šest mjeseci ove godine porasla za 23 posto na 401,3 milijardi juana (8,3 milijardi dolara), tvrdi Liang.

To predstavlja rast prodaje u odnosu na brojku iz 2018. godine kada je zabilježen rast od 19,5 posto, ali je Liang upozorio da će se Huawei „još suočavati s teškoćama“ u drugoj polovini ove godine.

Liang je kazao da ne može iznijeti procjene mogućeg rasta prodaje za ostatak godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.