Rast pritiska na Josea Mourinha

Soldado u duelu sa Emirom Spahićem (Sevilla): Dvostruki strijelac za pobjedu Valencije (EPA)

Pritisak na portugalskog stručnjaka Josea Mourinha pojačao se u subotu navečer kada je njegov Real Madrid, kao gost, u španskoj Primera ligi za nogometaše remizirao 0:0 sa posljednjeplasiranom Osasunom.

„Kraljevi“ su ovom prilikom propustili priliku da smanje zaostatak za vodećom Barcelonom, koji sada iznosi 15 bodova.

Madriđani, koji nisu prikazali nikakvu kreativnost, igrali su bez suspendiranog Cristiana Ronalda, Portugalca koji je postigao pet od ukupno osam golova njegovog tima u dvije posljednje utakmice, a njihov očaj je dodatno istaknut u drugom poluvremenu, kada je Kaka, koji je ušao sa klupe, dobio crveni karton.

Real je sad na trećem mjestu španskog prvenstva sa 37 bodova, četiri manje od drugoplasiranog Atletico Madrida, a njihov zaostatak bi se u nedjelju navečer mogao povećati ukoliko Barca izbjegne poraz u duelu sa petom Malagom.

Ronaldo je propustio prvu utakmicu nakon 60 uzastopnih nastupa u ligi zbog suspenzije od jednog meča, a nije igrao ni Sergio Ramos, koji je kažnjen sa pet mečeva neigranja.

Pocrvenjeli Kaka

U Mourinhov tim su se vratili oporavljeni Gonzalo Higuain i Fabio Coentrao, a strateg je u centar odbrane stavio Raula Albiola, kojem je ovo bila treća utakmica sezone koju je započeo, dok je Ricardo Carvalho ostao na klupi.

Tek u 25. minuti su igrači Reala napravili ozbiljniji napad na gol domaćina. Odbrambeni igrač Osasune Marc Beltran je izbio loptu koja je skoro bila na gol-liniji nakon što je Higuain prevario golmana domaćih i centrirao za Samija Khediru.

Šut Angela di Marije, u narednoj akciji, je završio iznad gola, dok je u dobroj prilici na drugoj strani bio Alvaro Cejudo. Jose Callejon je zamalo iznenadio golmana Osasune Andresa Fernandeza u 35. minuti, a u prvoj minuti drugog poluvremena, čuvar mreže Reala Iker Casillas je imao prvi, ozbiljniji posao kada je odbranio udarac Kikea Sole.

Nakon sat vremena igre, Mourinho se odlučio na promjene, pa je umjesto Higuaina uveo Karima Benzemu, a Kaku umjesto Di Mariju. Međutim, domaći „fenjeraš“ je potom imao bolje prilike preko Lola i Emiliana Armenterosa.

Stvari su se pogoršale za goste iz prijestolnice kada je Kaki pokazan drugi žuti karton u 18 minuta koliko je proveo na terenu, pa je Real posljednjih 15 minuta imao igrača manje.

Do tada je Mourinho već zamijenio neefikasnog Luku Modrića Mesutom Ozilom, no ni to nije donijelo promjene.

Trijumf ‘Šišmiša’

Dosta uzbuđenja vidjelo se u posljednjoj utakmici dana koja je igrana na Mestalli. Valencia je sa 2:0 savladala Sevillu, a oba gola postigao je Roberto Soldado. Oba tima su imala dobre šanse, ali im finišeri akcija nisu bili raspoloženi.

Soldado je načeo mrežu gostiju u šestoj minuti drugog poluvremena, kada mu je odlično asistirao Adil Rami. Odbrana gostiju je loše reagirala, a napadač Valencije loptu je samo proslijedio u mrežu.

Sevilla je mogla poravnati preko rezerviste Miroslava Stevanovića, četiri minute prije kraja, koji je dobio loptu od Ivana Rakitića, te dobro šutirao, ali je Diego Alves napravio odličnu paradu i spasio gol „Šišmiša“.

No, već u kontranapadu su domaćini potvrdili pobjedu. Soldado je primio loptu, zaobišao golmana gostiju Diega Lopeza, ali je sa gol-linije loptu izbio Gary Medel.

Razočarenje napadača Valencije je  kratko trajalo, jer je nakon kornera koji je uslijedio glavom savladao Lopeza za konačnih 2:0.

Ovaj rezultat je povećao šanse Valencije da će naredne sezone igrati u nekom evropskom takmičenju.

Trenutno je sedma, sa 30 bodova, dok četvrta Malaga ima samo jedan više. Sa druge strane, 12-plasirana Sevilla već nervozno gleda preko ramena, jer je samo šest bodova iznad zone za ispadanje.

Izvor: Agencije