Rast kartičnog poslovanja na pametnim telefonima

Trend elektronskih finansijskih transakcija raste iz godine u godinu i proizvođači pametnih telefona (smartphone), poput Applea, na to tržište ulaze na velika vrata. Međutim, ni kompanije za kartično poslovanje, kao što su Visa i MasterCard, ne sjede skrštenih ruku.

Ove dvije vodeće kompanije u sektoru kartičnog poslovanja objavile su kako su ostvarile kvartalne rezultate iznad svih očekivanja. Samo pristupanje firmi iz Kine osiguralo im je pristup milijardama dolara, a ekonomski oporavak u Sjedinjenim Američkim Državama zaslužan je za rast elektronskih transakcija najvećeg potrošačkog društva.

„To su dvije kompanije koje predvode tržište elektronskih transakcija. Naravno, postoje i druge firme, ali ove dvije su značajno ispred ostatka konkurencije i ono što vidimo jeste da samo u SAD-u bilježe godišnji rast od 10 posto. To je dramatičnan rast transakcija“, ističe izvršna direktorica firme Clear Alternatives, Diane Garnick.

Praktični razlozi

Visa i MasterCard prepoznale su promjene u načinu na koji kupci žele plaćati za robu. Plaćanje preko uređaja poput smartphonea postaje sve popularnije i zato su se ove dvije firme udružile Appleom kako bi bili dio njegovog mobilnog platnog sistema.

„Potrošači sve više koriste opcije koje takvi mobilni telefoni pružaju, prije svega iz praktičnih razloga. Prije pet godina, rijetko ko je koristio mobitel za kupovinu na internetu. Danas je to postao svjetski trend“, objašnjava direktorica istraživačkog odjela za mobilne telefone u Javelin Strategy & Research.

Ovo dokazuju i brojke. Više od polovine transakcija (51 posto) preko smartphonea napravljeno je kako bi se kupila neka vrsta robe, naspram 14 posto 2009. godine. A istraživanja tržišta pokazuju da će vrijednost robe kupljene na ovaj način, sa tri milijarde dolara 2013., narasti na 53 milijarde do 2019. godine.

No, za osvajanje ovog tržišta Visa i MasterCard se ne oslanjaju samo na proizvođače smartphonea poput Applea. Dvije kompanije razvijaju vlastita rješenja, pa je MasterCard je predstavio svoj Masterpass novčanik, dok je Visa napravila takozvani Visa Checkout.

Izvor: Al Jazeera i agencije