Rast antisemitskih i ksenofobičnih krivičnih djela u Njemačkoj

Njemačka, Policija
U 90 posto krivičnih djela s antisemitskom pozadinom počinitelji su pripadnici ekstremno desne scene (EPA)

Broj kaznenih djela povezan s mržnjom prema strancima ili antisemitizmom u prošloj je godini znatno povećan, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer u utorak u Berlinu predstavljajući godišnje izvješće o politički motiviranom kriminalu u Njemačkoj u 2018.

“Broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom je 2018., u usporedbi s godinom ranije, porastao za 20 posto”, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, prenosi Hina. 

U isto vrijeme je zabilježeno i 7.700 napada na strance, što također predstavlja porast od 20 posto.

Seehofer: Zabrinjavajući događaji

U gotovo 90 posto od blizu 1.800 kaznenih djela s antisemitskom pozadinom počinitelji su pripadnici ekstremno desne scene, a manji dio otpada na počinitelje arapskog porijekla.

“Ovo je zabrinjavajući razvoj događaja kojemu se, pogotovo mi ovdje u Njemačkoj, moramo oduprijeti svim silama i to ne samo policijskim, nego i na razini društva općenito”, rekao je Seehofer prilikom predstavljanja statistika.

Predsjednik Ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench je objasnio kako se porast broja antisemitskih napada ne temelji na broju pripadnika desne scene nego na radikalizaciji.

“Ne bi se moglo reći da je više ekstremnih desničara, ali su oni postali radikalniji i zbog toga moramo biti na stalnom oprezu”, rekao je Muench.

Merkel: Svi smo odgovorni

Njemačka kancelarka Angela Merkel se založila za odlučniju borbu protiv antisemitizma.

“Mi smo svi odgovorni kada je u pitanju zaštita vrijednosti i osnovnih prava. I to vrijedi posebice u slučajevima kada se moramo oduprijeti rasizmu, antisemitizmu, mržnji i nasilju i to svim sredstvima koja nam stoje u okviru jedne pravne države”, rekla je Merkel na predavanju u Zakladi za integraciju u Berlinu, na kojem je bilo riječi o ljudskim pravima i njemačkom ustavu.

Iz statistika o politički motiviranim kaznenim djelima proizlazi da je 2018. opao broj djela kod kojih se počinitelji pripisuju ekstremno lijevom političkom spektru.

Izvor: Agencije