Raspuštena Skupština Kosova

Skupština Kosova je u četvrtak dvotrećinskom većinom glasova poslanika raspuštena, čime je otvoren put za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, a nakon ostavke premijera Ramusha Haradinaja.

Za raspuštanje aktuelnog saziva Skupštine glasalo je 89 od 105 prisutnih poslanika.

Jedan poslanik je bio protiv, dok su dva bila uzdržana.

Za raspuštanje Skupštine, prema Ustavu Kosova, potrebna je dvotrećinska većina. ili 80 glasova, od ukupno 120 poslanika.

Demokratska partija Kosova je predložila da se na glasanje ide bez debate.

Izbori najkasnije za 45 dana

To su, osim Demokratskog saveza Kosova, podržale sve ostale partije.

Nakon raspuštanja Skupštine, predsjednik Kosova treba raspisati izbore najranije za 30, a najkasnije za 45 dana.

Premijer Haradinaj je 19. jula podnio ostavku, nakon što je dobio poziv na razgovor u svojstvu osumnjičenog od Specijalnog suda za Kosovo.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je kasnije u četvrtak da će uskoro donijeti odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

Neposrdno po raspuštanju šestog saziva Skupštine, predsjedavajući parlamenta Kadri Veseli je potpisao odluku o tome i dostavio je Thaciju.

U Thacijevom saopćenju se navodi da odluka o raspuštanju Skupštine ubrzava korake ka raspisivanju prijevremenih izbora, nakon neopozive ostavke Haradinaja.

Thaci je konstatirao da je do raspuštanja parlamenta došlo i zbog nedostatka volje parlamentarnih političkih stranaka da formiraju novu vladu izborom mandatara.

Navodi da je sada u interesu građana Kosova da što prije bude provedena demokratska izborna proceduru, koja je “suočena s izazovima koje nameću i država i društvo”, da bi se što prije došlo do funkcionalne i odgovorne vlade.

Rad institucija će biti obezbijeđen

“U okviru svojih ustavnih, zakonskih ovlaštenja i u potpunosti u skladu s današnjom odlukom Skupštine, uskoro ću donijeti odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Kosovo”, napisao je Thaci.

Dodao je da ovi izbori moraju biti dobro organizirani, profesionalni, kako bi se osigurao pravičan, demokratski process, koji će obezbijediti i prisustvo međunarodnih i lokalnih posmatrača.

U saopćenju se navodi da će, uprkos raspuštanju Skupštine, rad institucija biti obezbijeđen.

Izvor: Al Jazeera i agencije