Raspravu u UN-u obilježio novi duel Dačića i Citaku

Antonio Guterres pozdravlja poziv Kosovu da ukine takse na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH (EPA)

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj se razmatra novo četveromjesečno izvješće glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa o Kosovu započela je u četvrtak u New Yorku, prenosi agencija Beta.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je na sjednici Vijeća sigurnosti da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom, ukoliko se za to stvore uvjeti i istaknuo da je Priština isključivo odgovorna što dijaloga trenutačno nema, prenosi Tanjug.

“Srbija je spremna da nastavi razgovore sutra, ukoliko se za to steknu uslovi”, rekao je Dačić.

On je dodao i ljudi na Kosovu ne smiju biti taoci samovolje i jednostranih poteza Prištine, kojima se onemogućava nastavak dijaloga.

Dačić je istaknuo da je Priština jedina odgovorna za to što dijaloga nema i podsjetio da su prije godinu dana, u studenome prošle godine, uvedene takse na robu iz središnje Srbije.

Ocijenio je da je to nečuvena mjera, da je donesena jednostrano i da je Priština jedina odgovorna što je trenutačno dijalog postao bespredmetan.

“Uprkos osudi cele međunarodne zajednice i nebrojenim pozivima da se povuku takse, one su na snazi već skoro godinu dana, a šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svaki dan je sve veća”, rekao je Dačić.

Dačić: Ako pozivate Srbiju da obustavi kampanju, pozovite i Prištinu

Kazao je i da su iracionalni i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja umjetne ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga i objašnjenja da odluka o taksama predstavlja odgovor na takozvanu kampanju Srbije za povlačenje priznanja Kosova.

“Naše aktivnosti su odgovor na kampanju za dobijanje priznanja, koje tzv. Kosovo, uz pomoć nekih od vas, vodi otkad su proglasili nezavisnost. Ako već pozivate Srbiju da obustavi kampanju, očekujemo da pozovete i Prištinu da prekine sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite”, rekao je Dačić.

On je naveo da predstavnici Kosova zajedno s diplomacijom Albanije rade diljem svijeta na priznavanju neovisnosti.

“Dok tražite od Srbije da prestane, vi ste ovde, a naročito predstavnici nekih velikih sila, stalnih članica SB, na svakoj sednici pozivali sve članice da priznaju Kosovo. Mi jesmo mali, ali svakako nismo glupi. Oni koji nas optužuju da naše aktivnosti podrivaju dijalog, podsetiću da je od početka pregovora, koje sam ja počeo 2012. godine tzv. Kosovo priznalo 25 država, a da je Srbija nastavila učešće u dijalogu, nismo govorili da to podriva dijalog”, rekao je Dačić.

Kako sada, kada se povlače priznanja, to potkopava dijalog, upitao je Dačić i podsjetio da je Srbija nastavila dijalog unatoč tome što Priština šest godina nije ispunila svoje obveze preuzete Briselskim sporazumom.

Dačić je istaknuo i da je sada na Prištini da shvati da ne može ništa postići bez dogovora s Beogradom i da dijalog nema alternativu.

Uz napomenu da se obraća članicama Vijeća sigurnosti UN-a sedam godina i 22. put, Dačić kaže da i ovog puta mora konstatirati da na Kosovu nije učinjeno ništa da se Srbima i drugim nealbanskim zajednicama omogući život dostojan čoveka.

Ocijenio je da posljednjih godinu dana predstavlja jedan od težih perioda kada je riječ o sigurnosti Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Citaku: Srbija Kosovu više neće diktirati

“Prema poslednjem izveštaju Misije OEBS-a na KiM, samo u prvoj polovini ove godine zabeležena su 183 međuetnička incidenta, što predstavlja povećanje od skoro 30 odsto u odnosu na prethodni šestomesečni period. Ovo su činjenice pred kojima ne smemo zatvarati oči”, naveo je Dačić.

Podsetio je i da su u akciji Rosu od 28. svibnja, pored ozlijeđenih Srba, protivno međunarodnom pravu uhićena i brutalno pretučena dva pripadnika Misije UNMIK-a koji su bili na dužnosti i koji uživaju diplomatski imunitet – ruski državljanin Mihail Krasnoščenkov, koji je potom, suprotno svakom propisu, ali i logici, od strane Prištine, naveo je, proglašen personom non grata i lokalni Srbin Dejan Dimić protiv koga se još uvek vodi sudski postupak.

“Ovde se nameće pitanje šta tek Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da očekuju ako se pripadnici međunarodnih misija tretiraju na ovaj način. Apelujem ovde na sve članice Saveta bezbednosti da osude ove protivpravne postupke Prištine i zahtevaju hitno obustavljanje postupka protiv pripadnika Misije UNMIK”, rekao je, između ostaloga Dačić.

Veleposlanica Kosova u Washingtonu Vlora Citaku kazala je da je Policija Kosova profesionalno djelovala prilikom uhićenja ruskog državljanina, pripadnika UNMIK-a, koji je želio zaštititi srpske kriminalce na sjeveru Kosova i ometati kosovske snage reda u obavljanju dužnosti.

Ona je u Vijeću sigurnosti UN-a kazala da bi snage reda isto postupile ako bi neko ometao policijsku akciju protiv kriminala u New Yorku, Berlinu, Moskvi ili Parizu.

Citaku je optužila Vladu Srbije da nastavlja koristiti instrumente zastrašivanja prema srpskim zajednicama na Kosovu, kako bi glasovali za Srpsku listu na izborima 6. listopada.

“Kosovo nikada neće biti zastrašeno i Srbija mu nikada više neće diktirati”, kazala je ona, prenosi portal Lajmi.net.

Odgovorila je i na izjave srbijanskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je izjavio u četvrtak navečer da je ona i dalje državljanka Srbije i pokazao fotokopiju njezinog izvoda iz matične knjige rođenih.

 “Ponosna sam kao kosovska Albanka na svoju prošlost. Nisam sigurna da to isto možete kazati vi, gospodine Dačiću”, zaključila je Citaku.

Ove godine tri sjednice, a 2020. dvije

U izvješću, koje se odnosi na razdoblje od 16. svibnja do 15. rujna ove godine, Guterres je ocijenio da je “duga pauza u dijalogu Srbije i Kosova zaustavila napredak prema normalizaciji odnosa, što je otvorilo rizik od narušavanja stabilnosti na terenu”.

Guterres traži formiranje nove vlade Kosova kako bi dijalog sa Srbijom mogao brzo biti nastavljen te uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga, prenijela je ranije Beta.

On je pozdravio poziv SAD-a, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, upućen stranama u dijalogu, navodeći da su te države od Kosova zatražile ukidanje pristojbi od 100 posto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i pozvale Srbiju da odustane od kampanje povlačenja priznanja neovisnosti Kosova.

Od usvajanja Rezolucije 1244, 10. lipnja 1999. godine, Vijeće sigurnosti UN-a raspravljao je o Kosovu četiri puta godišnje.

No, početkom godine je dogovoreno da ove godine budu održane tri sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, a 2020. godine dvije sjednice.

Izvor: Agencije