Rasprava u Briselu: Mogu li zajedno migracije i evropski način života?

Zastrašuje Schinasov portfelj o 'zaštiti europskog načina života' koji uključuje migraciju i zaštitu granica, poručuju europarlamentarci (EPA)

Spremnost buduće predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da uključi migracije u širi portfelj nazvan “Zaštita našeg europskog načina života” izazvala je polemiku u Bruxellesu, javlja AFP.

Grk Margaritis Schinas, čija zemlja je prva na udaru dolazaka migranata, u novoj ekipi koja treba preuzeti svoje funkcije 1. studenoga će biti zadužen za pitanja migracije.

Njemu, kao budućem potpredsjedniku i povjereniku za zaštitu europskog načina života, novinari su postavili pitanje što stoji iza takvog naslova portfelja.

No, Von der Leyen je objasnila da svi potpredsjednici dolaze iz političkog programa predstavljenog Europskom parlamentu koji je bio objavljen.

“Naš europski način života počiva na pridržavanju naših vrijednosti. Jedna od najdragocjenijih vrijednosti je ljepota dostojanstva svakog ljudskog bića”, objasnila je Von der Leyen. 

U svom programu Von der Leyen razvija jedan od svojih prioriteta, “zaštitu europskog načina života, u nekoliko kategorija, među kojima je pravna država i unutrašnja sigurnost, kao i točka na čvrstim granicama i novi pristup migraciji”.

Upozorenje na kontradikciju

Taj naziv je stvorio određenu nelagodu, posebice među političkim protivnicima Europske pučke stranke (EPP), skupine iz koje dolazi Von der Leyen, poput Ska Keller, supredsjedateljice skupine Zelenih u Europskom parlamentu.

“Zastrašuje portfelj o ‘zaštiti europskog načina života’ koji uključuje migraciju i zaštitu granica. Nadamo se da predsjednica Von der Leyen ne vidi kontradikciju između podrške izbjeglicama i europskih vrijednosti”, reagirala je Keller na Twitteru.

Njezin britanski kolega, socijaldemokrat Claude Moraes je istaknuo da Europski parlament mora odobriti novu Komisiju. 

“Svaku ekipa koju predstavi von der Leyen moraju potvrditi europarlamentarci”, naglasio je Moraes.

Koristeći “retoriku krajnje desnice ‘migranti ugrožavaju europski način života’ i povezujući migraciju sa sigurnosti u nazivu tog portfelja, odašilje se zabrinjavajuća poruka”, napisao je na Twitteru Stefan Simanowitz, glasnogovornik Amnesty Interanationala.

Izvor: Agencije