Rasprava o prijevremenoj smjeni Angele Merkel

'Želimo da Angela Merkel do 2021. ostane na čelu vlade', rekla je Kramp-Karrenbauer (EPA)

Unutar Kršćansko-demokratske unije (CDU) razvila se rasprava o prijevremenoj smjeni na kancelarskoj dužnosti, koju bi, po nekim mišljenjima, od Angele Merkel trebala preuzeti njezina nasljednica na mjestu predsjednice stranke Annegret Kramp-Karrenbauer.

“Ispitivanja su pokazala da članovi CDU-a priželjkuju smjenu na vrhu stranke”, kazao je Alexander Mitsch, predsjednik CDU-ova ogranka koji okuplja konzervativne dijelove stranke, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da više odgovornosti preuzmu oni koji se zalažu za povratak CDU-a konzervativnim korijenima stranke. Smatra da je CDU pod vodstvom Angele Merkel napravio otkklon ulijevo. U utrci za stranačkog čelnika taj dio stranke podupirao je Friedricha Merza, koji je na izborima izgubio od Kramp-Karrenbauer, za koju se smatra da nastavlja stranačku liniju Angele Merkel, uz blaže priklanjanje nekim konzervativnim vrijednostima.  

Mitsch je u istom razgovoru izrazio mišljenje kako sadašnja demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel neće opstati do kraja izbornog razdoblja 2021.

“Mi u CDU-u ne možemo biti zadovoljni ovom koalicijom, koja je sadržajno snažno pod utjecajem socijaldemokrata”, kazao je Mitsch.

Moguća šteta za stranku

Nakon što se intenzivirala rasprava unutar CDU-a o mogućnosti promjene na vrhu vlade i prije Merkelinog najavljenog ostanka na kancelarskoj dužnosti do kraja izbornog razdoblja, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) zaprijetila je izlaskom iz koalicije preuzme li Kramp-Karrenbauer prijevremeno kancelarsku dužnost.

Sama Kramp-Karrenbeuer, koja je u prosincu preuzela dužnost predsjednice CDU-a od Merkel, odbacila je mogućnost preuzimanja vlade prije 2021.

“Trenutno ni unutar CDU-a ni unutar SPD-a ne vidim neke relevantne snage koje bi se zalagale za prijevremenu smjenu. Mi želimo da Angela Merkel do 2021. ostane na čelu vlade”, kazala je ona za agenciju Reuters.

Glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak kritizirao je konzervativni ogranak stranke zbog pokretanja rasprave o prijevremenoj smjeni Merkel, što, po njegovoj ocjeni, “šteti stranci”.

Prema ispitivanju javnog mišljenja TV postaje RTL, većina ispitanih, njih 67 posto, želi da Merkel ostane na čelu vlade do kraja mandata.

Izvor: Agencije