Rasplet Lige nacija: Odluka za balkanske reprezentacije

Srbija i Crna Gora zauzimaju prva dva mjesta u grupi 4 Lige C (EPA)

Nogometne reprezentacije evropskih država od 15. do 20. novembra odigrat će utakmice posljednja dva kola Lige nacija, takmičenja koje je po prvi put ove godine organizirala Evropska nogometna asocijacija – UEFA.

Žrijeb polufinalnih i finalnih okršaja, u kojima učestvuju četiri pobjednika grupa Lige A, bit će održan 3. decembra u Dublinu.

Polufinala su na rasporedu 5. i 6. juna, a ime osvajača inauguralnog izdanja Lige nacija bit će poznato nakon finala 9. juna, kada je na rasporedu i meč za treće mjesto.

Pobjednici grupa imaju šansu igrati doigravanje za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine, ako to ne uspiju uraditi direktno kroz kvalifikacije, u kojima učestvuje svih 55 članica UEFA-e.

Žrijeb kvalifikacijskih grupa bit će održan 2. decembra u irskoj prijestolnici Dublinu.

Hrvatska može u oba smjera

No, kakva je trenutno situacija u Ligi nacija za reprezentacije koje dolaze iz regije zapadnog Balkana?

U najvišem rangu, Ligi A, takmiči se Hrvatska, koja je u grupi 4, sa Španijom i Engleskom.

“Vatreni” su trenutno posljednji, sa jednim osvojenim bodom i gol-razlikom 0:6 – rezultatom iz prvog kola protiv Španije u Elcheu.

Hrvati su potom odigrali 0:0 u Rijeci s Englezima.

Za prvo mjesto Hrvatskoj trebaju dvije pobjede – 15. novembra na domaćem terenu protiv Španije te tri dana kasnije na gostovanju u Engleskoj.

„Vatreni“ su trenutno posljednji sa jednim osvojenim bodom i gol-razlikom 0:6

Španija iz tri utakmice u grupi 4 ima šest bodova, Engleska je, također, odigrala tri utakmice i osvojila četiri boda.

Ukoliko Englezi slave, Hrvati će se morati seliti u niži rang, Ligu B.

Rezultati by SofaScore
 

Putu u suprotnom pravcu, iz Lige B u Ligu A, veoma je blizu nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je u grupi 3 Lige B na prvom mjestu, s maksimalnih devet bodova (tri pobjede u tri odigrane utakmice).

Drugo mjesto u grupi zauzima Austrija, sa tri boda iz dva meča, dok je Sjeverna Irska posljednja, sa tri poraza.

“Zmajevi” u posljednjem kolu u četvrtak gostuju kod Austrijanaca i potreban im je tek bod za plasman na prvo mjesto i plasman u Ligu A.

Rezultati by SofaScore

Gužva u Ligi C

Najviše selekcija sa Balkana je u Ligi C.

Srbija i Crna Gora zauzimaju prva dva mjesta u grupi 4.

Srbija je prva, sa osam bodova iz četiri meča (dvije pobjede, dva remija), dok su Crnogorci drugi, sa sedam bodova, također iz četiri meča (dvije pobjede, remi, poraz).

Slijede Rumunija (šest bodova) i Litvanija (bez bodova).

“Orlovi” će osigurati plasman u viši rang takmičenja ako 17. novembra na svom terenu savladaju Crnu Goru te ako Rumunija izgubi od Litvanije.

S druge strane, Crnogorci će ići u Ligu B ako upišu obje pobjede (u gostima kod Srbije 17. novembra i kući protiv Rumunije 20. novembra).

Rezultati by SofaScore
 

Albanija zauzima posljednje mjesto u grupi 1 Lige C, sa tri boda iz tri odigrane utakmice, koliko ima i drugoplasirana Škotska, ali Škoti su s boljom gol-razlikom i utakmicom manje.

Na prvom mjestu je Izrael sa šest bodova iz tri utakmice.

Albancima prijeti ispadanje iz Lige C ukoliko ne uspiju pobijediti Škotsku.

Pad u niži rang prijeti i Sloveniji, koja je posljednja u grupi 3, koja je u četiri odigrana meča osvojila jedan bod.

Norveška i Bugarska su osvojile po devet bodova, Kipar četiri boda, a ima bolji međusobni omjer sa Slovencima.

Sloveniji trebaju najmanje četiri boda iz mečeva protiv Norveške (kući 16. novembar) i Bugarske (gostovanje 19. niovembra) ako želi opstati u Ligi C.

Makedonija i Kosovo lideri

Kosovo u petom kolu može slaviti plasman u viši rang Lige nacija ako 17. novembra savlada Maltu, a Azerbejdžan ne pobijedi Farane

Od naredne sezone u Ligi C bi mogle biti još dvije balkanske reprezentacije, Kosovo i Makedonija, koje trenutno vode u svojim grupama Lige D.

Kosovo je na čelu grupe 3 sa osam bodova iz četiri utakmice, ispred Azerbejdžana (šest bodova), Farskih otoka (četiri boda) i Malte (dva boda).

Kosovo u petom kolu može slaviti plasman u viši rang Lige nacija ako 17. novembra savlada Maltu, a Azerbejdžan ne pobijedi Farske otoke.

Tri dana kasnije Kosovo i Azerbejdžan igraju međusobni ogled i tada će definitivno biti poznato ko ide u Ligu C.

Makedonci su u četiri kola osvojili devet bodova u grupi 4, gdje je drugi Gibraltar (šest bodova), treća Armenija (šest bodova), dok je Lihtenštajn osvojio tri boda.

Makedonija 16. novembra igra u Lihtenštajnu, tri dana kasnije će ugostiti Gibraltar i potrebna su joj minimalno četiri boda za osiguranje Lige C.

Izvor: Al Jazeera