Raspisani izbori za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH

Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vrijedne u svom radu, poručio Kavazović (www.islamskazajednica.ba)

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio je Odluku o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu. 

Na današnjoj sjednici Sabora, u okviru te tačke donesene su odluke o imenovanju Komisije za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i imenovanje Komisije za evidentiranje kandidata za ovu poziciju, objavljeno je na zvaničnoj internetskoj stranici Islamske zajednice u BiH.

U predstojećem periodu izbor reisu-l-uleme će se voditi prema procedurama koje su predviđene Ustavom, pravilnicima i drugi aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Sabora Safet Softić je ovim povodom sabornike upoznao sa predviđenom procedurom i naglasio da bi se u narednom periodu trebali evidentirati kandidati, čije će kandidature Sabor na svojoj sjednici 21. septembra 2019. verificirati, nakon čega će biti određen i termin sazivanja Izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme kako je predviđeno Pravilnikom. 

Obraćanje reisa Kavazovića

Nakon donošenja ovih odluka sabornicima se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Danas smo donijeli odluku o raspisivanju izbora za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je i danas važna odluka, kao što je uvijek bila. Pređeni put od skoro stoljeće i po obavezuje nas da tradiciju izbora reisu-l-uleme ljubomorno čuvamo i s dužnim dostojanstvom i odgovornošću provodimo.  Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vrijedne u svom radu i zalaganju za dobro zajednice. Ohrabrimo sve one koji imaju znanja i čvrstinu karaktera, a uz to su vrijedni da se kandidiraju i ponude viziju okupljanja snaga u zajednici…”, kazao je Kavazović, izrazivši nadu da će izbor za poglavara proteći u dobroj atmosferi razmjene mišljenja, ideja i stavova.

Izvor: Agencije