Oglasi

Raspisana potjernica za Nikolom Gruevskim

Posljednja četiri dana bivši makedonski premijer je bio nedostupan i sud mu nije uspio uručiti rješenje o odbijanju žalbe za odgađanje izdržavanja kazne.

Smilevska: Sud raspisao potjernicu za Nikolom Gruevskim

Kazneni sud u Skoplju naredio je u ponedjeljak raspisavanje tjeralice za bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, jer se nije javio na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne.

Posljednja četiri dana bio je nedostupan i sud mu nije uspio uručiti rješenje o odbijanju žalbe za odgodu izdržavanja kazne.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti prilikom kupovine službenog automobila za Ministarstvo unutarnjih poslova 2012. godine, kada je bio premijer.

Nema informacija o tome gdje se nalazi Gruevski, kojem je ljetos oduzeta putovnica i nalazi se pod posebnim mjerama predostrožnosti zbog suđenja koja se vode protiv njega.

Protiv njega vode se još četiri sudska postupka.

Žalbama pokušao odgoditi odlazak u zatvor

Al Jazeerna reporterka Milka Smilevska javlja da je sud ranije odbio zahtjev Gruevskog, koji je žalbama pokušavao odgoditi odlazak u zatvor, za odgodu izvršenja kazne.

Makedonsko Sobranje prethodno nije oduzelo mandat Gruevskom.

Za prijedlog Povjerenstva za mandatno-imunitetna pitanja za oduzimanje mandata Gruevskom glasalo 58 zastupnika, a 27 se izjasnilo protiv.

Za oduzimanje mandata bila je potrebna dvotrećinska većina od 80 zastupnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.