Raspisana nagrada od 25.000 eura za informacije o Gačiću

Gačić je naoružan i opasan, a uključivanje civila u potragu za njim predstavljalo bi veliki rizik (Al Jazeera)

Vlada Sarajevskog kantona u utorak je raspisala nagradu od 25.000 eura za informaciju koja bi dovela do hapšenja Edina Gačića, višestrukog ubice, koji već deveti dan uspješno izmiče policijskim potjerama.

Od prošle subote, kad je Gačić u okolini Sarajeva ubio pripadnika MUP-a Federacije BiH, Vlada Kantona u stalnom je zasjedanju, a odluka objavljena u utorak dio je nastojanja da se što prije okonča višednevna drama, koja je izazvala veliku uznemirenost među stanovnicima mjesta u kojima je Gačić počinio zločine.

“Raspisuje se nagrada u iznosu od 50.000 KM za prijavitelja čije informacije dovedu do hapšenja Edina (Muharema) Gačića, rođenog 01. 09. 1976. godine u Banjoj Luci, s prebivalištem u selu Brđani, općina Konjic, po raspisanoj potjernici”, saopćeno je iz Vlade.

‘Gačić naoružan i opasan’

Istovremeno je istaknuto da se nagrada odnosi samo na dostavljanje informacije koja bi policiji pomogla da pronađe Gačića, a nikako nije poziv za uključivanje građana u aktivnu potragu.

Iz Vlade podsjećaju da je Gačić naoružan i opasan te bi uključivanje civila u potragu za njim predstavljalo veliki rizik po njihovu sigurnost i živote.

Osim što je prošle subote ubio policajca u okolini Sarajeva, Gačić je pet dana prije toga u okolini Konjica ustrijelio jednog muškarca.

Prije toga je bio na izdržavanju dugogodišnje zatvorske kazne, i to zbog dvostrukog ubistva, koje uključuje i ubistvo njegove majke.

Po izlasku iz zatvora odbijao je učestvovati u programima resocijalizacije, kao i psihološku pomoć, odselio iz Banje Luke, gdje je ranije živio, i nastanio kod Konjica.

Izvor: Agencije