Raspad industrije u Bosni i Hercegovini: Krivaja – dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Prva epizoda serijala AJB “Raspad industrije u BiH” u produkciji Centra za razvoj medija i analize Sarajevo posvećena je Krivaji, jednom od tamnih primjera privatizacije, odnosno opće tranzicije društva u Bosni i Hercegovini.

“Zamislite da živite pod krovom koji odnese oluja. Tada nastaje panika. Ljudi pokušavaju naći neko utočište, ali teško”, opisuje situaciju stanovnika ovog područja jedan od sagovornika u filmu.

Priča o Krivaji niz je sličica o nastanku, razvoju i nestanku firme, koja je bila poznata i uspješna na svjetskom nivou, od koje je živjelo i do 15.000 radnika i njihovih porodica. Četiri miliona dolara svakog su mjeseca isplaćivani za plaće Krivajinih radnika. Nakon rata u BiH Krivajini pogoni bili su neoštećeni, radnici spremni na rad, ali je početak privatizacije sve promijenio. Počelo je rasparčavanje firme. Nakon dvije neuspjele prodaje i stečaja, broj radnika sveden je na nekoliko stotina. Nikad niko nije odgovarao za loše poslovanje i zatvaranje fabrike. Opća tranzicija društva u ovom slučaju nije opravdanje. Uporedo, sudbinu Krivaje dijeli i njen matični grad Zavidovići. Krivaja više neće biti gigant, a ni Zavidovići isti grad…

U filmu “KRIVAJA” govore bivši i sadašnji radnici, penzionisani radnici Krivaje, bivši rukovodioci i funkcioneri te bivši i sadašnji mladi Zavidovića: Slavko Veljačić, Zijad Mušić, Besim Hasić, Zlatan Alispahić, Jusuf Čahtarević, Nermin Nikšić, Miralem Galijašević, Zuhdija Mehić, Fadil Bašić, Medina Mušić, Eldar Nuhić.

“Centar za razvoj medija i analize”, u čijem sastavu djeluje on-line magazin Žurnal. Magazin Žurnal poznat je po svom TV serijalu “Afera”, dokumentarnih filmova o korupciji u BiH. Svi radovi dostupni su na YouTube kanalu ZurnalInfo. Filmovi “Vladar iz podzemlja” i “Terma” su dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo. 

Amarildo Gutić, novinar on-line magazina Žurnal, autor je dokumentarnog filma “Mak”. Gutić je i autor nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova na domaćim i međunarodnim festivalima za dokumentarne filmove „Usta puna baruta“, „Sevdah za Šefika P.“ i „Život bez svjedoka“.