Raspad industrije u BiH: Željezara Zenica – dokumentarni film na AJB

Treća epizoda serijala Al Jazeere Balkans “Raspad industrije u BiH” u produkciji Centra za razvoj medija i analize Sarajevo posvećena je Željezari Zenica, najvećem industrijskom kombinatu u BiH i među najvećim u bivšoj Jugoslaviji.

Rudarsko-metalurški kombinat Zenica svojevremeno je u proizvodnji i preradi željeza i čelika na prostoru bivše države imao gotovo 63.000 zaposlenih. Samo je Željezara Zenica, kao nosilac proizvodnje, brojala i do 24.000 radnika.

Još postoji firma s tim nazivom, s približno 300 zaposlenih iz neproizvodnih pogona bivše fabrike. Proizvodnju čelika i željeza preuzela je međunarodna kompanija ArcelorMittal.

Brojni sagovornici

Fabrika, zbog koje je i nastao grad sa 100.000 ljudi, danas radi s deset puta manjim brojem zaposlenih. Nema više radnog zanosa iz vremena socijalizma. Vjera u opstanak i ekonomsku sigurnost ne postoji. Promijenio se i grad i ljudi, koji su za fabriku i od fabrike živjeli.

U filmu “ŽELJEZARA” o svom gradu i fabrici govore: penzionisani radnik i sindikalni aktivist Željezare Zenica Nedim Bajramović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović, bivši generalni direktor Željezare Zenica Hamdija Kulović, bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, generalni direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair, vijećnik OV Zenica Željko Perić, predsjednik UO Eko foruma Zenica Samir Lemeš, prim. dr. Harun Drljević, sociolog Sead Pašić, novinar i književnik Selvedin Avdić, bivši novinar Radija Zenica Josip Dujmović, antropolog Gianluca Candiani te nedavno preminuli akademski slikar iz Zenice Tomislav Perazić.

O CRMA

“Centar za razvoj medija i analize”, u čijem sastavu djeluje on-line magazine Žurnal. Magazin Žurnal poznat je po svom TV serijalu “Afera”, dokumentarnih filmova o korupciji u BiH. Svi radovi dostupni su na YouTube kanalu. Filmovi “Vladar iz podzemlja” i “Terma” su dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo. 

Amarildo Gutić

Amarildo Gutić, novinar on-line magazina Žurnal, autor je dokumentarnog filma “Mak”. Gutić je i autor nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova na domaćim i međunarodnim festivalima za dokumentarne filmove „Usta puna baruta“, „Sevdah za Šefika P.“ i „Život bez svjedoka“.


PRODUKCIJA: Centar za razvoj medija i analize Sarajevo

SNIMATELJ: Draženko Rupar

NARATOR: Rinko Golubović

MUZIKA: Alen Ruvić

PJESMA “ČIST ZRAK”: Narcis Vučina

PJESMA “PLAMENO NEBO”: D. Kraljić / B. Savić

ARHIVSKI MATERIJAL: BHRT, Filmski centar Sarajevo

AUTOR: Amarildo Gutić

Izvor: Al Jazeera