Rasmussen: U Siriji potreban bosanski model

Rat za slobodu u Siriji pretvorio se u borbu za opstanak, rekao je Rasmussen (AFP)

Bivši generalni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen, izjavio je da međunarodna zajednica mora pomoći da se u Siriji postigne političko rješenje slično onom u Bosni i Hercegovini kojim je okončan rat od 1992. do 1995. godine.

“Sirijski režim je izrazito tvrdoglav i uporan, a oporba duboko podijeljena. Ovdje je moguće uvesti bosanski model. Znači, blaga podjela. Moć i vlast raspodijeljeni na razinu lokalnih zajednica u okviru države. Naravno da ovo nije idealno rješenje. Vjerske, etničke i političke podjele u Siriji su dublje nego na Balkanu. Ali, međunarodna zajednica mora pronaći rješenje u Siriji poput onog u Bosni”, istaknuo je Rasmussen.

Rasmussen je u govoru na međunarodnom simpoziju “Mir, akteri, problemi i rješenja na Bliskom istoku”, održanom na Sveučilištu “Hasan Kalyoncu” u Turskoj, istaknuo da se u svijetu događaju strašni ratovi.

“Mnogi Sirijci su morali pobjeći iz svoje zemlje. Birali su ili da žive pod šatorima ili da ostanu u ratu. Za mnoge od njih Turska znači sigurnost”, rekao je Rasmussen.

Borba za opstanak

Podsjetio je da se Sirija nalazi u građanskom ratu zbog namjere Bashara al-Assada da zadrži vlast pod svaku cijenu. Za Irak je kazao kako je poprište sektaških sukoba i zemlja s vrlo nestabilnom vlašću.

Tijekom govora se dotaknuo i skupine Islamska država Iraka i Levant, naglasivši kako ta organizacija nema veze s islamom.

“Ova grupa niti predstavlja islam, niti je država. Djeluje samo uz pomoć terorizma, nasilja i ubojstava”, kazao je Rasmussen.

Istaknuo je da je proces Arapskog proljeća, koji još traje u arapskom svijetu, pokrenula omladina u arapskim zemljama kako bi u budućnosti živjeli bolje i u slobodi.

Podsjetio je kako je Assadov režim upotrebom sile reagirao protiv okupljenih prosvjednika na ulicama.

“Režim je izveo napade protiv njih. Assad je odgovorio vojnim trupama, tenkovima i raketama. Rat koji je počeo kao rat za slobodu pretvorio se u borbu za opstanak. To je, naravno, bila prilika za djelovanje ekstremnih ideoloških grupa kao što je ISIL”, kazao je bivši generalni tajnik NATO-a.

Ipak, smatra kako bi, kako kaže, bosanski model podjele vlasti mogao biti najadekvatnije rješenje za prestanak sukoba i u Siriji.

Izvor: Agencije