Rasmussen: Štednja šteti vojnoj spremnosti

Rasmussen: Članice NATO-a troše manje novca na odbranu, dok zemlje u razvoju troše sve više (Reuters)

Šef NATO-a kaže da bi ekonomska kriza mogla naštetiti nacionalnoj sigurnosti država članica vojne alijanse i zahtijeva da one nastave trošiti novac na odbranu kako bi održale vojnu spremnost.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je novinarima u Briselu da “naša sigurnost leži na prosperitetu – ne možete biti sigurni ako ste švorc. Ali i obratno – naš prosperitet leži na sigurnosti”, prenosi AP.

Godišnji izvještaj NATO-a, koji je predstavio Rasmussen, ukazuje na utjecaj državnih mjera štednje na odbranu u državama članicama.

Članice NATO-a troše manje novca na odbranu, dok zemlje u razvoju troše sve više.

“Ukoliko se ova praksa nastavi, mogli bismo se suočiti sa ozbiljnim propustima zbog kojih bi kapacitet i politički kredibilitet NATO-a bio ugrožen”, rekao je Rasmussen.

Dijalog ključ za Kosovo

Govoreći o stiuaciji na Kosovu, rekao je da se situacija tokom prošle godine popravila, ali da još ima mnogih problema, pogotovo na sjeveru.

Po njegovom mišljenju, “ključ za rejšavanje nesuglasica” na sjeveru je u napretku dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

“Poslije teške 2011. godine u kojoj je bilo mnogo ozbiljnih incidentata, situacija se u 2012. popravila zahvaljujući upornim zalaganjima KFOR-a i saradnji sa evropskom pravosudnom misijom EULEX”, piše u izvještaju o aktivnostima NATO-a.

Generalni sekretar je, međutim, upozorio da “korupcija, organizirani kriminal i nedostatak privrednog razvoja nastavljaju utjecati na opću sigurnost, pogotovo na sjeveru Kosova”.

Rasmussen je rekao i da NATO ne planira smanjivanje broja pripadnika KFOR-a, kojih trenutno ima nešto manje od 6.000.

Izvori: Agencije