Oglasi

Rasmussen: Nerealan zahtjev Moskve NATO-u

Generalni sekretar kaže da NATO ne može pružiti pravne garancije Rusiji da neće biti meta evropskog raketnog štita.
Rasmussen je rekao kako je nemoguće dobiti pravni dokument koji bi usvojilo 29 parlamenata, a koji traži RusijaEPA

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen odbacio je kao "nerealne" zahtjeve Rusije da dobije pravne garancije da neće biti "meta" evropskog raketnog štita i predložio, umjesto toga, politički sporazum o zajedničkoj "neupotrebi sile".

"Mislim da jedan politički dokument, gdje bi 29 vlada potvrdilo ono što su odlučili 1997. godine, odnosno da nećemo koristiti silu jedni protiv drugih, može imati jednaku snagu kao svaki pravni dokument", rekao je on za agenciju Interfax.

Na pitanje da li je Alijansa spremna odreći se postojećeg sistema odvojenih raketnih sistema Moskve i NATO-a ili da Rusiji pruži pravne garancije koje traži, on je kazao da je nemoguće dobiti pravni dokument koji bi usvojilo 29 parlamenata.

"Smatramo da je raketna prijetnja realna i potrebna nam je realna odbrana, zato smo to odlučili. Mi smo, u isto vrijeme, pozvali Rusiju da sarađuje", rekao je Rasmussen.

Bez namjera

On je dodao da je NATO već istakao kako nema namjeru raketni sistem odbrane okrenuti protiv Rusije.

"Naravno da nemamo namjeru potkopati ruski nuklearni potencijal ili napasti tu zemlju. Naš sistem nije osmišljen za napad", kazao je Rasmussen.

On je podsjetio kako je Alijansa pozvala Rusiju da sarađuje u formiranju dva zajednička raketna centra odbrane, gdje bi Rusi mogli "svojim očima" vidjeti da sistem NATO-a nije usmjeren protiv njih.

Govoreći o pravnim garancijama, Rasmussen je podsjetio da su prije 15 godina Rusija i NATO usvojile zajednički dokument pod nazivom "Osnivački akt", što je bio prvi okvir za koordiniranu saradnju dviju strana.

"U tom aktu mi smo naveli da nećemo koristiti silu jedni protiv drugih. Mi se toga držimo i spremni smo to ponoviti. Nadam se da se i Rusija toga drži", rekao je Rasmussen.

Prema njegovim riječima, Rusija će dobiti "jače" garancije ako se pridruži ili prihvati prijedlog Alijanse za uspostavljanjem zajedničkih centara raketne odbrane.

"U političkom smislu, možemo ponoviti ono što smo rekli 1997. godine", zaključio je Rasmussen.

Izvor: Agencije