Rasizam u Poljskoj sve snažniji

Europske organizacije koje se bore protiv rasizma navode da je od napada u Parizu došlo do naglog rasta napada na muslimane i druge manjine. Ta pojava, tvrde, najizraženija je u istočnoj Europi, a nova desničarska vlada u Poljskoj želi poošrtiti mjere za ulazak novih izbjeglica.

Mnogi u Poljskoj sanjaju da budu vlasnici restorana, ali vlasnik jednog od objekata nikako ne može zaboraviti ono što je izgubio.

Arinze Nwolisa je bio nogometaš jednog od najjačih klubova u Varšavi. Njegova karijera je naprasno prekinuta nakon rasističkog napada u kojem mu je slomljena ruka. Neprekidna maltretiranja poljskih navijača su ga konačno slomila. Kopačke je okačio o klin, krenuo je u ugostiteljski biznis i posvetio se obitelj. Sada je i njegov sin izložen maltretiranju.

“Došao sam po sina u školu i jedan od dječaka je rekao: ‘Alekse, majmun je došao po tebe’. Moj sin se jako postidio. Tada je imao sedam godina. Pogledao sam u učiteljicu i očekivao reakciju, ali ništa se nije dogodilo”, prepričava Nwolisa.

Rasizam nije nova pojava u Poljskoj, ali situacija se pogoršava. Na prosvjedu su Poljaci uputili poruku Francuzima “Je suis idiote”, smatrajući da su sami krivi za napade u Parizu.

Na prošlotjednim okupljanjima u gradu Wroclawu prosvjednici su vikali: „Islamske horde siluju, tuku, ubijaju. Ne dozvolite da se to dogodi i vama. Poljska mora ostati katolička”.

Opravdanje desničarima

Student Omar pomaže izbjeglicama koje se pokušavaju naseliti u Poljskoj. Iako je situacija i ranije bila teška, kaže da su napadi u Parizu krajnjoj desnici dali, kako tvrdi, moralno opravdanje za njihove stavove.

“Oni koji rade za dobro izbjeglica se osjećaju poniženo. Imaju osjećaj krivice zbog ovih događanja. Sve argumente koje su imali pričajući o tome kako su muslimani miroljubivi opovrgnuti su ovim napadima”, tvrdi Omar.

Poljska nije usamljena. Islamofobija i drugi rasistički motivirani napadi su u porastu širom Europe još od napada na redakciju časopisa Charlie Hebdo početkom godine.

Međutim, ono što mnoge u Poljskoj i u Europi brine jeste stav desničarskih vlada koje sada otvoreno govore da bi izbjeglice mogle biti teroristi. To dodatno podgrijava širenje rasizma.

“Takva pozicija prema bilo kojoj religiji je neprihvatljiva, jer možete naći kršćanske i katoličke teroriste koji ljude ubijaju u drugim državama”, smatra Marcin Swiecicki iz Partije civilne platforme.

U Varšavi i drugim gradovima džamije sada čuva policija, kako bi spriječili bacanje svinjskih glava kroz prozore.

I antisemitizam je u porastu. Policija nije spriječila skupine prosvjednika da spale lutku Židova. Najveća ironija u svemu ovome je to da ISIL upravo to želi vidjeti u Europi.

Izvor: Al Jazeera