Rasizam u nogometu: Kessie i Lukaku na meti provokacija

Kažnjeni komentator o Lukakuu: "Jedini način da ga zaustavite jest da mu kažete: 'Evo ti 10 banana da pojedeš'" (EPA)

Nogometaš AC Milana Franck Kessie i ovog vikenda našao se na udaru rasističkih provokacija navijača na stadionu u italijanskom nogometnom prvenstvu, dok je napadača milanskog Intera Romelua Lukakua uvrijedio televizijski komentator, prenosi agencija AP.

Navijači Hellas Verone uzvikivali su pogrdne rasističke komentare na račun Kessiea tokom prvog poluvremena utakmice protiv Milana (koju je tim iz Verone na svom terenu izgubio s 0:1) u nedjelju navečer, piše list Gazzetta dello Sport, na koji se poziva AP.

List dodaje da su se uzvici nastavili tokom pauze između dva poluvremena.

Klub iz Verone u ponedjeljak je na Twitteru objavio da su uzvici možda pogrešno protumačeni zbog glasnoće domaćih navijača i dodaje da je bilo “neizbježnih zvižduka na sudijske odluke s kojima se ni danas ne možemo pomiriti”.

Jedna od tih odluka jest direktni crveni karton koji je dobio Veronin Mariusz Stepinski u prvom dijelu utakmice.

Kessie, inače internacionalac iz Obale Slonovače, bio je meta rasističkih uvreda navijača Intera iz Milana i rimskog Lazija prošle sezone.

Deset banana

U nedjelju se desio još jedan incident kad je Luciano Passirani, komentator na italijanskoj TV-stanici, odmah suspendiran zbog rasističkog komentara kad je govorio o belgijskom nogometašu Lukakuu.

“Zaista ne vidim u Italiji nijednog nogometaša koji igra kao Lukaku, zaista mi se sviđa”, rekao je on na početku komentara u emisiji Qui Studio a Voi Stadio, a zatim dodao:

“Jedini način da ga zaustavite je da mu kažete: ‘Evo ti 10 banana da pojedeš.'”

I Lukaku je bio na udaru rasizma prošle sezone, a njega su vrijeđali navijači Cagliarija i uprava lige još nije odlučila treba li klub sa Sardinije biti kažnjen, navodi AP.

Izvor: Agencije