Raščić: Život i fudbal u Hong Kongu

Raščić kaže da vrijeme za uklapanje u tim nije bilo potrebno jer je već navikao da mijenja sredine i klubove (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Elma Geca

Goraždanin Admir Raščić poznato je ime bh. nogometa. Danas je jedan od najuspješnijih igrača lige Hong Konga. Nekadašnji nogometaš Željezničara, Sarajeva, Olimpika i Borca, već drugu sezonu karijeru gradi u klubu Sun Pegasus.

Prve ozbiljnije nogometne korake napravio je tokom izbjeglištva u Njemačkoj, a po povratku je nastavio igrati za klubove u rodnom gradu. Prvi profesionalni ugovor potpisao je za FK Željezničar. Uslijedio je i jednogodišnji angažman sa slovenačkim  NK Bela Krajina. Po povratku u BiH potpisuje ugovor sa FK Sarajevo odakle, kaže, nosi najljepše uspomene.

“Tu sam proveo godinu i pol dana i najljepše dane u svojoj igračkoj karijeri”, priča Raščić.

Slijede angažmani za Sandefjord Football (Norveška), Olimpik, Novi Pazar i banjalučki Borac, neposredno pred odlazak u Hong Kong, koji se desio neočekivano.

Mijenjanje sredina

“U vrijeme kada su gotovo bili dogovoreni detalji  transfera u Velež, stigla je ponuda za Hong Kong. Moj nekadašnji saigrač u FK Željezničar Alen Bajkuša me nazvao i ponudio mi odlazak u Hong Kong. On je tamo nastupao nekoliko sezona veoma uspješno i izuzetno je cijenjen.  Prihvatio sam, došao i nisam se pokajao, iako nisam očekivao da će biti ovako. Već drugu sezonu sam tu i dobro mi je”, kaže Raščić.


Admir Raščić u dresu Sun Pegasusa [Ustupljeno Al Jazeeri]

Ističe da vrijeme za uklapanje u tim i nije bilo potrebno jer je već navikao da mijenja sredine i klubove od svoje 19. godine.

“U početku je malo bilo problema sa klimom i vremenskom razlikom, ali je sve brzo došlo na svoje. Prvu sezonu smo okončali veoma uspješno, na drugoj poziciji.  I za mene lično bila je i više nego uspješna. Od mogućih pet nagrada osvojio sam četiri: prvi strijelac lige, najbolji igrač po izboru publike, najbolji igrač po izboru novinara i najbolji špic lige – čime sam uvršten  u tim sezone. I ova sezona je za mene uspješna. Od dosadašnjih 15 kola, postigao sam 13 golova, dok smo kao klub malo podbacili. Inače, uz mene se u klubu nalaze još tri igrača sa Balkana, tako da nisam sam što mi puno znači, a moj saigrač je i naš bivši reprezentativac Dario Damjanović”, priča Raščić te se prisjeća i anegdota koje su obilježile početak njegovog angažmana.

“Zamislite kad, u ovolikom Hong Kongu, nisam mogao naći obuću čiji je broj veći od 45, tako da je bilo poteškoća,. Meni je trebao broj 47. Međutim, kada su krenuli golovi i to se riješilo”, priča uz osmijeh.

Odlični rezultati i titule, Admira nisu promijenili iako je u Hong Kongu, pa i šire, postao prava fudbalska zvijezda. Zanimljivo je da ga je jedan inozemni sportski portal, po učinku u odigranim utakmicama, svrstao na listu najboljih svjetskih fudbalera te se ovaj Bosanac, našao i ispred Cristiana Ronalda, jer je dao više golova.

“Ne znam koji su im bili kriteriji jer ne može se ova liga u Hong Kongu mjeriti, primjerice sa španskom. Istina, lijepo je kad tako pišu, ali mislim da je to malo prenapuhano. Broj odigranih utakmica i broj pogodaka koji je određeni igrač postigao u njima  bio je jedan od kriterija. Imao sam tada dobar prosjek tako da sam završio na devetom mjestu”, dodaje skromno.

Raduje se posjeti Goraždu

Admir Raščić posebno se raduje posjeti zavičaju, jer su i on, i porodica već nestrpljivi i željni Bosne, Goražda, rodbine, prijatelja.

“Godinama najmanje vremena provodimo tu, pa se čovjek uželi dosta toga. Ipak, najbitnije je da smo zajedno jer porodica mi je najveća snaga bez koje sigurno ne bih postigao ovo što sam danas. Vjerujem da ću još sezonu, dvije ostati ovdje a onda slijedi povratak u Bosnu. Naravno naše odluke su zajedničke pa ću u dogovoru sa porodicom odlučiti šta dalje. Za sada još ne razmišljam o prekidu karijere. Još uvijek u njoj uživam”, kaže.

Govoreći o ligi u kojoj se takmiči njegov klub Sun Pegasus, ističe da je vrlo kvalitetna i dobro organizovana, ali mišljenja je da su naši igrači kvalitetniji.

“Mnogo se jače trenira nego kod nas, a i uslovi su puno bolji. Liga je izuzetno medijski propraćena jer Kinezi vole fudbal i sport općenito. Trener je mlad ali zahtjevan i, moram reći, dobar čovjek. Pozicija ‘napadača’ koju ja igram je ona u kojoj se jedino broje golovi, tako da je na sreću, od starta odnosno od prvog kola mene dobro krenulo i tu sam gdje jesam”.

Jednostavan život

Uz silne obaveze malo je prostora za privatni život u višemilionskom gradu, ali i sportistima treba predah. To vrijeme Admir provodi sa porodicom koja je uz njega i koja mu je najveća podrška.

“Izuzetno nam je lijepo ovdje, tako da bih volio ostati još neko vrijeme. Sve je uređeno, pojednostavljeno da bi ljudima bilo lakše. Hong Kong je veoma bogat i uređen grad koji zovu ‘kineskim Holywoodom’. Stopa nezaposlenosti je svedena gotovo na minimum, a stopa kriminala je najmanja u svijetu  U takvoj sredini sjajno se snašla i moja porodica. Supruga Mirela je pet godina živjela u Americi tako da joj prilagodba na veliki grad uopšte nije teško pala”, nastavlja.

“Po dolasku ovdje svi smo bili pozitivno iznenađeni onim što Hong Kong pruža, od standarda, prirodnih ljepota, plaža, na klimu smo se navikli jer je izuzeto povoljna a djeca se najviše raduju zabavnim parkovima i kupanju koje je počelo već od marta i traje do decembra. Posebna radost za djecu je Diznilend, jer od njih pet u svijetu, jedan je smješten upravo u Hong kongu. Na sve  smo se uspjeli navići, jedino što smo malo na ‘vi’ sa kineskom kuhinjom, ali obzirom da ovdje možete naći kuhinje iz cijelog svijeta i to smo riješili, mada poželimo neke naše bosanske specijalitete, ali to nastojimo nadoknaditi kada dođemo u Goražde”, zaključuje Admir Raščić.

Izvor: Al Jazeera