Rano je za ocjenu ko će izaći kao pobjednik iz krize

Kina, SAD, Xi Jinping, Donald Trump
Današnja sloboda vrijeđanja KIne pogrešna je i povećava vjerovatnoću za iracionalan odgovor (Reuters)

Rano je za ocjenu koja će sila izaći kao pobjednik iz krize izazvane korona virusom, naveli su bivši savjetnik predsjednika SAD-a Baracka Obame Ivo Daalder i singapurski diplomat Kishore Mahbubani.

U raspravi “Je li Kina pobijedila”, koju je organizirao Centar za međunarodnu suradnju i održivi razvoj (CIRSD), Daalder i Mahbubani naveli su da je rano za proglašavanje pobjede bilo gdje jer se virus pokazao opasnijim protivnikom nego što je na početku izgledalo.

Daalder kaže da je politika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu” u izravnoj suprotnosti s američkom politikom svjetskog lidera u prethodnih 70 godina.

‘SAD treba voditi, a ne pobjeđivati’

“Amerika bi trebala voditi, a ne pobjeđivati. Pobjeđuje onaj tko je potukao protivnika, a vodi onaj tko je pridobio ostale da idu s njim”, rekao je on i dodao da je Amerika vodila 75 godina, ali je nedavno cilj vodstva zamijenila ciljem pobjede.

“Moramo shvatiti da će u današnjem svijetu izgubiti onaj tko inzistira na pobjedi”, kazao je Dalder.

Smatra da je najvažniji razlog zbog kojeg Kina igra važniju ulogu u svijetu to što Amerika više ne igra tu ulogu i da Amerika ima ponuditi mnogo više od poruke “ne kupujte Huawei”, jer i dalje može ponuditi okupljanje velikih dijelova svijeta oko zajedničke akcije u rješavanju najvećih problema današnjice.

Mahbubani, za koga CIRSD navodi da je poznat i kao “azijski Henry Kissinger”, istaknuo je da bi bilo najbolje ako ni SAD ni Kina ne bi prisiljavali druge države da biraju s kojom će od te dvije sile surađivati nego da svi surađuju, jer većina država želi dobre odnose s objema silama.

‘Kao svađa dva čopora majmuna’

“Zabrinjavajuća je i pogrešna današnja sloboda vrijeđanja Kine, kao da se danas može reći bilo što protiv Kine i da postoji dozvola za vrijeđanje. Možete se slagati s onim što Kina radi ili biti protiv toga, ali riječ je o staroj civilizaciji, na koju su Kinezi ponosni”, rekao je Mahbubani.

Smatra da vrijeđanje povećava vjerojatnost za iracionalan odgovor na uvrede.

“Kina, s druge strane, nikad ne bi trebala podcijeniti moć Amerike”, dodao je on.

Naveo je da se Amerika i Kina svađaju dok se planet suočava s velikim problemima, poput globalnog zatopljenja, pa bi budućim naraštajima današnji odnosi mogli izgledati kao svađa dva čopora majmuna u šumi koja gori oko njih.

Izvor: Agencije