Ranjenici ne mogu napustiti Gazu

Sjeverni dio Sinaja nalazi se u stanju opće pripravnosti zbog bombaškog napada u kojem je prije mjesec dana poginulo više od trideset vojnika.

Nedugo nakon napada Egipat je zatvorio granicu sa Pojasom Gaze u Rafahu.

Jučer je izveden još jedan napad na Sinajskom poluotoku, kada je poginuo egipatski policijski službenik, koji se vozio u oklopnom vozilu.

Zbog odluke egipatskih vlasti o zatvranjau granice, najviše ispaštaju stanovnici Gaze, jer su bez mogućnosti napuštanja zemlje, čak i kada je riječ o pacijentima kojima je hitno potrebna medicinska njega. 

Doktori u Gazi ne mogu pružiti potrebnu pomoć Naderu Inshasiju.

Veliki dio njegovog tijela od ljetos je prekriven strašnim opekotinama, a stradao je tokom bombardiranja Pojasa Gaze.

“Boli me cijelo tijelo. Naročito ruke i leđa. Ne prolazi. Noću ne spavam od bolova“, kazao je Inshasi.

Doktori kažu kako treba pomoć specijaliste u Evropi, ali ova porodica ne može napustiti Gazu.

Jedini prelaz između Gaze i Egipta

Rafah je jedini granični prelaz između Gaze i Egipta, a vlasti te zemlje zatvorile su ga prije mjesec dana.

“Zgrada je djelimično oštećena tokom bombardiranja ranije ljetos, ali je u potpunosti funkcionalna. Ovo je glavna izlazna kapija gdje bi, obično, stotine, čak i hiljade stanovnika Gaze čekale prelazak granice prema Egiptu, odakle bi išli dalje u inostranstvo. Sada je u potpunosti prazna“,  izvijestila je reporterka Al Jazeere Jane Ferguson.

Egipatske vlasti pomjerile su tampon-zonu za jedan kilometar, te blokirale tunele i druge rute za isporuku namirnica u Gazu.

Nekoliko zgrada u ovom graničnom gradu sravnjeno je sa zemljom, a vlasti u Gazi smatraju zatvaranje ove granice bezrazložnim.

“Haos u Egiptu je pitanje unutrašnjih stvari, mi nemamo ništa s tim. Nije fer da stanovnici Gaze moraju plaćati cijenu toga“, tvrdi glasnogovornik MUP-a u Gazi Iyad Al-Buzom.

Naderu jedino preostaje da aplicira za odlazak iz Gaze preko Izraela, ali takve dozvole su rijetkost.

Izvor: Al Jazeera