Oglasi

Rangersi kažnjeni zbog isplata 'na crno'

Kompanija Oldco je igračima škotskog tima uplaćivala pozajmice preko kompanije koju je osnovao nekadašnji predsjednik Rangersa.
Glazgov Rangers je najtrofejniji škotski klubEPA

Kompanija Oldco, koja je do prošle godine upravljala Glasgow Rangersima, kažnjena je sa 250.000 funti, jer je klub 2010. i 2011. godine igračima dio novca uplaćivao "na crno", ali je tim sa Ibroxa prošao bez oduzimanja trofeja.

Rangersi su prošli samo sa novčanom kaznom jer, kako je utvrdila nezavisna finansijska komisija škotske Premier lige, ekipa u navedenom periodu "nije napravila nikakav prekršaj na terenu".

Kako je navela komisija, kompanija Oldco je igračima uplaćivala svojevrsne pozajmice preko ofshore kompanije EBT, koju je osnovao nekadašnji predsjednik Rangersa David Murray.

Obim uplata

"Iako sam novac nije bio nelegalan, način na koji je to urađeno i obim uplata, kao i njihovo sakrivanje, natjeralo nas je da izreknemo kaznu", navodi se u saopćenju komisije Premier lige.

Rangersi su zbog finansijskih problema prošle godine izbačeni u četvrtu škotsku ligu, a prethodno je osnovana nova kompanija koja vodi klub.

Glazgov Rangers je najtrofejniji škotski klub sa 54 titule prvaka, 33 trofeja u FA kupu, 27 Liga kupova i jedan Kup pobjednika kupova.

Izvor: Agencije