Ramljak u četvrtak u Sarajevu zbog krize u Agrokoru

Agrokor u Bosni i Hercegovini zapošljava više od 5.000 ljudi (Al Jazeera)

Povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak doputovat će ove sedmice u Bosnu i Hercegovinu kako bi s predstavnicima vlasti razgovarao o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.

Ramljak bi se u četvrtak u Sarajevu trebao sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te drugim zvaničnicima u tijelima vlasti koji su dosad izražavali zabrinutost zbog mogućeg odliva kapitala iz Bosne i Hercegovine kako bi se pokrili dugovi Agrokora u Hrvatskoj.

Očekuje se razgovori o poslovanju Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini koje osiguravaju radna mjesta za više od 5.000 zaposlenih.

Nosilac poslovnih aktivnosti Agrokora u Bosni i Hercegovini jest trgovinski lanac Konzum, koji posluje kao samostalna kompanija.

Dugovi dobavljačima iz Federacije BiH

Najveći dio poslovanja Agrokorove kompanije kćeri u Bosni i Hercegovini ostvaruju na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se da su dugovanja prema dobavljačima iz Federacije Bosne i Hercegovine trenutno na nivou blizu 130 miliona konvertibilnih maraka (66,5 miliona eura).

Agrokorove kompanije u Bosni i Hercegovini pritom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje, uz uvjet da im se pruže garancije za redovno plaćanje isporučene robe.

Izvor: Agencije