Ramljak podnio prijavu protiv čelnika Agrokora

Izvanredni povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u tom koncernu, nakon što je javnosti predstavio rezultate revizijskog izvješća o Agrokorovom poslovanju.

Nije govorio o konkretnim imenima, nego je samo rekao kako je “na Državnom odvjetništvu (DORH) da obavi svoj zadatak”.

Iz DORH-a su ubrzo samo odgovorili kako ne žele ništa govoriti o slučaju Agrokor i kaznenoj prijavi koju je protiv odgovornih osoba podnio Ramljak.

Na upit novinara Ramljak je odgovorio i kako kaznenih prijava protiv čelnih ljudi povezanih društava Agrokora neće biti.

Očekuju se mnoge tužbe

Upitan očekuje li tužbe zbog trgovanja dionicama na burzi temeljem lažiranih financijskih izvješća, Ramljak je kazao kako je siguran da će “biti jako puno civilnih tužbi”.

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna (milijardu i pol eura), ukupne obveze bile su 56,28 milijardi (7,5 milijardi eura), a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi (1,9 milijardi eura), pokazuje revidirano financijsko izvješće koje je predstavio Ramljak.

“Taj gubitak je u 2015. godina, nakon prepravljenih izvješća, bio 3,6 milijardi kuna (pola milijarde eura), a ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu neto dobit na razini grupe od 1,17 milijardi kuna (156.000 eura)”, naveo je Ramljak.

Računovodstvene nepravilnosti

Istaknuo je i kako su ukupne obveze Agrokor Grupe, prema najnovijem revizorskom izvješću, na kraju 2016. godine iznosile 56, 28 milijardi kuna (7,5 milijardi eura). Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna (7,3 milijardi eura).

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna (1,9 milijardi eura).

“Tijekom revizije uočene su računovodstvene nepravilnosti, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje. Stoga sam poduzeo korake predviđene zakonom”, rekao je Ramljak.

U svojoj prezentaciji naveo je kako uočene nepravilnosti uključuju: prikrivanje primljenih pozajmica/kredita, prikrivanje troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku, nepravilna klasifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica iz vlasničkog kapitala, neadekvatno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.

Reakcija hrvatske Vlade

Oglasila se i hrvatska Vlada navodeću kako “financijski izvještaji Agrokora za 2016. godinu pokazuju da postoje velike računovodstvene nepravilnosti koje ‘mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje'”.

Vlada Hrvatske očekuje da “izvanredni povjerenik poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se utvrdila odgovornost za brojne utvrđene nepravilnosti” ali i očekuje da “nadležne institucije svoj posao obave savjesno, odgovorno i u primjerenim rokovima”.

“Revidirana financijska izvješća jasno pokazuju dubinu i težinu problema koje je u Agrokoru stvorio njegov vlasnik Ivica Todorić zbog kojih se cijela grupacija Agrokor našla na rubu stečaja. Financijska izvješća […] dodatno potvrđuju s kakvom je opasnošću bilo suočeno hrvatsko gospodarstvo i pokazuju kakav je doprinos očuvanju stabilnosti cjelokupnog gospodarstva osigurao Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku donesen u travnju 2017”, navela je Vlada.

Navode i kako je navedeni zakon “spriječio nekontrolirani stečaj Agrokora, kao i njegove učinke po hrvatsko gospodarstvo u cjelini”.

“Zakonom i postupkom izvanredne uprave očuvana su radna mjesta, spriječeno je prelijevanje sistemskih rizika na cijelo gospodarstvo te je sačuvana stabilnost gospodarskog sustava u cjelini. Time su stvoreni i preduvjeti za nastavak gospodarskog rasta”, konstatiraju.

Na kraju navode kako je “pred Agrokorom i njegovim vjerovnicima rad na nagodbi koja će odgovoriti na pitanje razrješavanja ogromnih dugova kompanije čemu pozitivan doprinos daju rezultati izvanredne uprave u proteklih šest mjeseci”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije