Ramljak: Plaćeni su porezi i dug prema dobavljačima u regiji

Izvanredni povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor, Ante Ramljak potvrdio je da tvrtke kćeri tog hrvatskog koncerna u regiji nemaju poreznih dugovanja, niti neizmirenih obaveza prema dobavljačima u državama u kojima posluju.

U obraćanju novinarima je naveo kako je obavio razgovore s direktorima svih kompanija koje djeluju u sastavu Agrokora u regiji i oni su ga izvijestili o stanju na određenim tržištima.

“Svi porezi plaćeni su na vrijeme, a sve obaveze prema dobavljačima se ispunjavaju. Ne vidim razloga da bi bilo kakvih problema s tim kompanijama i odnosima vlada i kompanija u pojedinim zemljama”, rekao je Ramljak.

Najavio je kako će prva sredstva za izmirenje obaveza prema dobavljačima i obnavljanje zaliha, u visini 150 milijuna eura, biti osigurana u četvrtak, kako bi na vrijeme počela priprema turističke sezone.

“Situacija je nakon deblokade računa puno povoljnija nego se mislilo. Plaće zaposlenicima bit će isplaćene do petka”, najavio je Ramljak.

‘Situacija se polako stabilizira’

Osim toga, rekao je i kako se “situacija polako stabilizira” u pojedinim kompanijama u sastavu Agrokora.

Nije mogao komentirati potez agencije Moody's, koja je ponovno snizila Agrokorov kreditni rejting. Moody's je spustio Agrokorov rejting s ocjene CAA1 na ocjenu CAA2, a snižena je i ocjena izgleda za bankrot kompanije po čemu taj scenarij ima sve veću vjerojatnost.

Ramljak je rekao i kako se “ne može pouzdati ni u jednu brojku iz financijskih izvještaja”, jer su posljednji konsolidirani financijski izvještaji iz prošle godine.

Najavio je i dolazak stručnjaka iz tri međunarodne kompanije koje se bave restrukturiranjem i one će zajedno, sa stručnjacima iz njegovog tima, pripremiti najbolja rješenja.

Iako je Ramljak rekao da nema dugova u susjednim državama, bh. političari su iznijeli različite iznose duga prema dobavljačima.

Prvo je bh. ministar financija i vanjske trgovine Mirko Šarović iznio procjene po kojima Agrokorove firme dobavljačima iz Bosne i Hercegovine duguju blizu 128 milijuna eura. Potom je premijer bh. entiteta Federacija BiH, Fadil Novalić naveo da je ukupan dug prema dobavljačima približno 65,5 milijuna eura. 

Izvor: Al Jazeera