Ramljak: Agrokor dobro posluje u Srbiji i Sloveniji

Ramljak: 'Mercator, Frikom i Dijamant među deset su najboljih kompanija u Srbiji' (Reuters)

Specijalni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak izjavio je da kompanije tog koncertna u Sloveniji i Srbiji posluju dobro, a najsloženija je situacija u Bosni i Hercegovini, gdje se na tome ovih dana najviše radi.

“Tamo [u Bosni i Hercegovini] imamo 5.100 zaposlenih i planiramo neke korake s Mercatorom i Konzumom, kojima bismo riješili financijsku situaciju u kojoj se Konzum nalazi. Za njih je, međutim, dobro da je ova kriza ostala lokalizirana u Hrvatskoj. To govorim posljednja dva mjeseca svim vladama u regiji, jer prijetila je opasnost da se iz Hrvatske kriza prelije u njihove ekonomije”, rekao je Ramljak za Jutarnji list.

Dodao je da je to spriječila Vlada Hrvatske.

“Cijela regija mogla se naći u vrlo neugodnoj situaciji. Kada imate više od 5.000 zaposlenih u Bosni i Hercegovini u tri-četiri kompanije koje su najbolje u toj državi, onda je to problem za njihovu ekonomiju. Mercator, Frikom i Dijamant sigurno su među deset najboljih kompanija u Srbiji i njihov pad bio bi ozbiljan problem za tamošnju ekonomiju, a Mercator u Sloveniji da i ne spominjem. Mislim da je to velika zasluga hrvatske vlade, koja je spriječila urušavanje i tih kompanija”, naveo je Ramljak.

Geneza krize i plan za oporavak

Pojasnio je sve o strukturi vlasništva, genezi krize i planovima za oporavak zdravih dijelova kompanije, a to je, prema njegovom mišljenju, gotovo sve osim krovnog koncerna, Agrokora d. d., koji za nešto više od godinu dana, kada timovi za restrukturiranje obave svoj posao, vjerovatno prestaje postojati.

Spomenuo je i tužbe, rekavši da ko god ima iluzije da u ovom procesu neće biti tužbi u krivu je.

“Nemam iluzije da tužbe neće biti podignute protiv svih učesnika procesa, a to znači i protiv kompanija, i protiv vlasnika, i protiv mene… Sasvim je drugo pitanje postoje li argumenti za takve optužnice, a onda i za presudu protiv nas”, rekao je Ramljak.

Izvor: Agencije