Ramina posjeta Beogradu historijski događaj

Posjeta albanskog premijera Edija Rame predstavlja historijski događaj u diplomatskim odnosima Srbije i Albanije, ocjenjuju politički analitičari, podsjećajući kako se posljednja posjeta šefa albanske države Beogradu dogodila 1946. godine, kada su se sastali Enver Hodža i Josip Broz.

Albanski novinar Idro Seferi posljednjih osam godina izvještava o dešavanjima iz Srbije i smatra da je posjeta Rame veliki pomak u odnosima dvije zemlje.

Kosovska problematika, izolacija na obje strane i propaganda usmjerena protiv Albanaca u Beogradu, ali i Srba u Tirani tokom ‘90-ih, podsjeća Seferi, uzrok su što se državnici nisu susreli decenijama.

“Nije bilo političke volje za takvu posetu, naročito od Beograda za takav sastanak, a i Tirana nije videla neke interese. Sada vidimo, sa onim zajedničkim ciljevima kao što je EU i integracije, da je to potrebno i da mora da se desi”, navodi Seferi.

Kosovo kao kamen spoticanja

Najveći problem u odnosima dvije zemlje danas je status Kosova, budući da je Albanija prva priznala njegovu nezavisnost.

Politička ideologija, prema mišljenju Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, glavni je razlog zbog kojeg nije bilo zvaničnih susreta. Susret u Beogradu, smatra, više znači Srbiji.

“Za Srbiju je poseta posebno važna jer govori da su u Srbiji za godinu dana nadvladali oni koji razumeju šta se dešava u regionu i Evropi i koji razumeju da Srbija više nije nikakav lider nikakav vođa da je ona jedna od manjih zemalja Evrope”, kaže Janjić.

O perspektivi srpsko-albanskih odnosa nezahvalno je govoriti, jer je lako “zapaljiva”, kaže Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije.

Ocjenjuje da je dobra stvar što su nacionalističke partije u obje zemlje na posljednjim izborima ostale ispod cenzusa te navodi kako Beograd i Tirana teže Evropi, a bez regionalne saradnje nema ulaska u EU.

“Jednostavno smo prinuđeni da svi u regionu sarađujemo. Kada saberete sve građane celog regiona mi smo još uvek manji od Kalifornije. Jedino kao objedinjeno i regulisano tržište, infrastrukturni zajednički prostor, mi možemo da imamo neku relevantnost bar u EU okvirima”, ukazuje Milić.

Dobra ekonomska saradnja

Građani dvije zemlje putuju bez viza, redovna aviolinija Tirana – Beograd jedna je od prometnijih, a saradnja postoji na području energetike i telekomunikacija.

“U Ambasadi Albanije kažu da dve zemlje imaju dobru ekonomsku saradnju koja se kreće u okvirima od blizu 120 miliona dolara godišnje. Srbija najviše izvozi poljoprivredne proizvode, a uvozi cement i nameštaj”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Posjeta Rame Beogradu događa se mjesec dana nakon fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije, koja je prekinuta zbog upada bespilotne letjelice sa zastavom Velike Albanije i utrčavanja navijača Srbije na teren.

Nakon toga, dogodila se serija napada na albanske preduzetnike u Vojvodini, ali i protesta Albanaca u Tirani i Prištini.

Izvor: Al Jazeera