Rambo Amadeus: Naš narod nije izgubio ono humano u sebi

Rambo Amadeus pozvao je svoje ljubitelje da ponesu stvari koje će biti proslijeđene migrantima (Nenad Tasi?)

Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, sljedećeg vikenda dolazi u Sarajevo i Bihać, ali će ovog puta njegov muzički angažman imati malo drugačiju konotaciju nego što je to uobičajeno.

Jedan od najvećih mudraca među muzičarima i mislilaca među pjesnicima na balkanskim prostorima doći će u Bosnu i Hercegovinu kako bi održao koncerte sa svojim bendom, ali oni će biti specifični zato što će biti iskorišteni u humanitarne svrhe kako bi prisutni donirali stvari za migrante, čiji je bijeg ka boljem životu, koji ih je poveo kroz Bosnu i Hercegovinu, predugo popločan agonijom.

Rambo će prvo 8. i 9. novembra održati koncert u sarajevskoj “Jazzbini”, a potom će, 10. novembra, gostovati u bihaćkoj “Piramidi”. Njegove svirke propratit će humanitarne akcije skupljanja odjeće, deka i ostalih stvari.

‘Svi smo mi prošli kroz težak period’

S obzirom na njegove dosadašnje angažmane na očuvanju prirode, ne treba čuditi ni to što se Rambo ovog puta odlučio podržati ono osnovno – humanost.

“Humanitarne organizacije koje se bave problematikom migranata stupile su u kontakt sa mnom i pitale mogu li pozvati svoje fanove da donesu obuću i odjeću koja im više ne treba, a koja je migrantima prijeko potrebna”, kaže Rambo, koji je dodao da nije mnogo razmišljao o toj ponudi:

“Prosto mi je bilo normalno da to prihvatim.”

Nije prošlo mnogo vremena otkad je narod na našim turbulentnim prostorima vapio za humanošću svijeta. Sada je došlo vrijeme kad je i sam treba pokazati pred tuđom nevoljom.

Rambo smatra da humanosti na Balkanu još ima, ali da je bačena u drugi plan.

“Mi smo svi, neko manje, a neko više, prošli kroz težak period. Općenito gledajući, mislim da naš narod nije izgubio ono humano u sebi, ali i da to mediji predstavljaju malo drugačije. Sedamdesetih godina prošlog vijeka bilo je isto ovoliko gladnih na svijetu, ali mi smo svi u tadašnjem Titovom društvu stalno gledali priloge o tom problemu. Mediji su tada forsirali te stvari, ali sada, oni su se okrenuli drugim, profitabilnijim stvarima, stavljajući prave probleme u drugi plan”, govori Rambo.

Na pitanje hoće li njegova akcija biti proširena i na druge gradove koje imaju izražene migrantske probleme crnogorski muzičar odgovorio je da to nije do njega.

“To je više do humanitarnih organizacija nego do mene. I sada su me zvali i zato ne bih niti volio da se uz moje ime vežu epiteti kao da sam ja taj koji je sve smislio. Nisam, jer ovo su koncerti koje bih svakako održao, ali ću rado učestvovati u bilo kakvoj sličnoj humanitarnoj akciji”, kaže Rambo.

‘Publika u Sarajevu razumije moj humor’

O samoj svirci kaže da joj se raduje.

“Ja prije svega volim da sviram, a potom volim da sviram i u Sarajevu. Publika je tamo zahvalna i razumije moj humor, tako da ne sumnjam da će to izgledati dobro”, istakao je Rambo.

Pozvao je publiku u Sarajevu da ponesu ponešto bez čega mogu ove zime, cijele i čiste stvari – zimske čarape, donji veš, jakne, čizme (umotane), šalove, rukavice, kape. Manje veličine su potrebnije. Također su potrebni peškiri i deke.

Na koncertu u Bihaću poziva goste da prije svega doniraju ručnike, muške jakne i donji veš, koji su hitno potrebni jednom od migrantskih kampova u Krajini.

Izvor: Al Jazeera