Ramazanski paketići za djecu udomljenu u nemuslimanskim porodicama

Ramazanski poklon paketi sadrže knjige za djecu, ukrase, primjerak Kur'an sa engleskim prevodom, hranu za prekidanje posta, ramazansku knjigu recepata i slatkiše (Al Jazeera)

LONDON – U nastojanjima da očuvaju identitet, muslimanska djeca u nemuslimanskim udomiteljskim porodicama dobila su ramazanske poklon pakete kako bi mogli proslaviti islamski sveti mjesec.

Najmanje 500 djece u Velikoj Britaniji dobilo je poklon pakete koji sadrže knjige za djecu, ukrase, primjerak Kur'ana sa engleskim prevodom, hranu za prekidanje posta, ramazansku knjigu recepata i slatkiše.

„Prevod značenje Kur'ana mi je zaista koristan i mogao sam podijeliti stvari iz kutije sa cijelom porodicom“, 15-godišnje dijete je reklo Al Jazeeri.

Jedan sedamnaestogodišnjak je rekao da je bio ushićen što je dobio ukrase i da je uživao dok ih je kačio sa svojim udomiteljem.

Udomitelj Steve Riley iz zapadnog Yorkshirea je rekao: „Uslikali smo moju malenu sa cijelim sadržajem i sa upaljenim lampama i zalijepili smo fotografiju u knjigu za djecu o njihovom životu. Važno je bilo što je malena mogla učestvovati i imati zapis o ramazanu.“

Dobra ideja

Clare Jones (što nije njeno pravo ime), udomiteljica iz Bradforda je rekla: „To je veoma dobra ideja koja pomaže djeci da razumiju svoje naslijeđe. Našem su se djetetu iznimno svidjele lampe. Podijelili smo informacije iz kutije u školi i oni su bili impresionirani i iskoristili su to da pomognu drugoj djeci da shvate šta znači biti musliman i šta je suština ramazana.“

U udomiteljskim porodicama živi više od 3.000 muslimanske godišnje od 64.000, prema izvještaju Udomiteljske mreže.

Istraživanje humanitarne organizacije Penny Appeal i Univerziteta u Coventryju, procjenjuje, međutim, da se broj muslimanske djece u udomiteljskim porodicama povećao na više od 4.500 godišnje.

„Želimo se pobrinuti da se napori različitih udomitelja prepoznaju i cijene tako što ćemo im pružiti podršku koja im je potrebna tokom specijalnog svetog mjeseca ramazana“, rekao je Shadim Hussain, osnivač organizacije My Foster Family, predvodnice inicijative sa poklonima.

„Ovaj ramazanski poklon paket će im pomoći da razumiju potrebe muslimanskog djeteta i pojačat će povezanost između djeteta i udomitelja.“

Neka muslimanska djeca o kojoj je potrebno voditi brigu došla su u Veliku Britaniju kao izbjeglice iz ratom razorenih država kao što je Sirija ili kao djeca bez pratnje koja traže azil.

Veća podrška

Prema izvještaju Instituta Most, lokalnim vlastima je potrebna veća podrška u podučavanju udomitelja kulturološkim i religijskim osjetljivim temama.

 Kathy Evans, koja vodi Children England, krovno tijelo humanitarnih organizacija koje pomažu djeci, je rekla: „Zaista je…važno da djeca u udomiteljskim porodicama mogu zadržati svoj identitet, vjeru i kulturu.“

Dodala je da su ramazanski poklon paketi „sjajan način da se pruži ruka djeci u udomiteljskim porodicama, da im se pruži prilika da se osjećaju uključenima u svoje vjerske festivale, i da se pokaže udomiteljima da imaju širu podršku iz zajednice.“

Džamija Finchley i Islamski centar su među džamijama koje su podržale inicijativu i sponzorirali su 100 poklon paketa.

„Željeli smo da roditelji koji se brinu o muslimanskoj djeci osjećaju da su podržani i osigurati da imaju holistički pristup tako što ćemo im pomoći da se brinu o fizičkim, duhovnim i mentalnim potrebama djece i pomoći im pružanjem podrške i vodstva tokom svetog mjeseca ramazana“, rekao je imam Oussama, vodeća ličnost u džamiji.

Izvor: Al Jazeera