Ramazanska atmosfera u pariškom kvartu

Na velikim reklamama primjetna su imena trgovina ispisana na arapskom jeziku odmah uz francuske nazive (Al Jazeera)

Piše: Osama Abdel Maksoud

PARIZ – Ukoliko želite osjetiti atmosferu mjeseca ramazana, a nalazite se u Parizu, onda trebate posjetiti kvart Belleville na sjeveroistoku ovog grada.

Tu možete osjetiti posebnu atmosferu specifičnu za ovaj mjesec, baš kao da se nalazite u nekoj od arapskih država, preciznije u državama sjeverne Afrike.

Samim ulaskom u četvrt koja više podsjeća na narodnu – prema francuskim standardima – kada je u pitanju nivo urbanizacije i infrastrukture, na velikim reklamama primjetna su imena trgovina ispisana na arapskom jeziku odmah uz francuske nazive, kao i arapski proizvodi koji se prodaju na uličnim štandovima nasuprot njih.

Tu su i proizvodi koji se tokom ramazana konzumiraju u većim količinama, poput hurmi, halve, halal mesa (koje je zaklano u skladu sa islamskim propisima), kao i arapske haljine te prostirke za obavljanje molitve, dok se pred trgovinama formiraju redovi kupaca koji čekaju na red kako bi kupili ono što im treba.

Iako ovakve četvrti nisu ništa novo u evropskim gradovima, Belleville budi osjećaj da Arapi vode brigu o tome da stvore ambijent koji će im priuštiti atmosferu svetog mjeseca ramazana na Starom kontinentu.

Na kraju glavne ulice u kvartu nalazi se džamija Omer ibn al-Khatab iz koje izlaze vjernici u velikom broju nakon što su obavili poslijepodnevnu molitvu.

Oni i drugi, koji nisu uspjeli stići na zajedničko obavljanje molitve, pripremaju se i uzimaju abdest (obredno vjersko pranje) pred džamijom. U isto vrijeme, Francuzi ih posmatraju bez trunke čuđenja, kao da su se navikli na takve prizore iz života njihovih susjeda muslimana.

Pored ulice stoje grupe žena, i veoma je teško prepoznati njihovu vjersku pripadnost, osim ukoliko ih vidite pred trgovinama u kojima se prodaje garderoba za obavljanje molitve dok biraju i kupuju ono što im odgovara.

Nove generacije

Prema riječima jedne prodavačice u trgovini, imigranti iz država sa sjevera Afrike predstavljaju glavninu stanovnika ovog kvarta i njegovih posjetitelja.

Međutim, ističe kako i nova generacija, koja je rođena i odrasla u Francuskoj i nije imala priliku vidjeti države iz kojih potiču, vodi brigu o svom islamskom identitetu u pogledu hrane i odjeće te dolaze u ovaj kvart kako bi kupili stvari koje su im neophodne.

Pažnju skreće i upotreba arapskog jezika i dijalekata afričkih država prilikom kupovine i razgovora među prolaznicima u kvartu Belleville.

Tako su pojedini arapski izrazi, poput „insha'Allah“ (ako Bog da) ili „la ba'se“ (nema problema) postali razumljivi i Francuzima.

Na pitanje upućeno jednom vlasniku trgovine o historiji ovog kvarta, odgovara kako arapska zajednica naseljava ovo mjesto još od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Pojašnjava kako su se tu prvobitno doseljavali arapski radnici a zatim su se pojedini usmjerili ka trgovini te postali veliki trgovci koji posjeduju radnje i trgovine čija se vrijednost procjenjuje stotinama ili milionima eura. 

Topla atmosfera

Vlasnik trgovine Abdul Qadir kaže da je ovaj kvart postao magnet koji privlači one koji traže robu i prehrambene artikle, ali i sve drugo što se koristi u mjesecu ramazanu, pored hrane iz marokanskih restorana, ili traže toplu ramazansku atmosferu u samom srcu Starog kontinenta.

Vlasnici trgovina prije početka mjeseca ramazana dovode slastičare koji su specijalizirali izradu poslastice poput „zulbije“ kako bi preuzeli na sebe zadatak njihove pripreme tokom cijelog mjeseca, naročito jer je riječ o vrsti hrane koja nije dostupna tokom cijele godine.

Treba naglasiti da u kvartu zajedno sa muslimanskom živi i jevrejska zajednica te da vlada suživot između različitih religija, a odnedavno se pojavila i velika kineska zajednica, čiji pripadnici u velikom broju pristižu u kvart u potrazi za smještajem i prilikama za posao u oblasti trgovine.   

Izvor: Al Jazeera